Przyprawy do cielęciny

Przyprawy    
ocena

Cielęcina to mięso o niezwykłej delikatności, miękkie i subtelne. Warto wiedzieć, które przyprawy przysłużą się mu najlepiej i wydobędą z potrawy jak najwięcej smaku i aromatu.

Przyprawy do cielęciny

fotolia.com

1. Masło i sól.

Cielęcinę można przyrządzić w najprostszy sposób, zachowujący, a wręcz podkreślający, jej naturalny smak. Wielcy kucharze mawiają, że cielęcina doprawiona zbyt mocno zaczyna przypominać wołowinę i, rzeczywiście, coś jest na rzeczy. Dlatego, jeśli chcesz, by mięso to smakowało sobą i tylko sobą, ogranicz przyprawy do minimum.

2. Bazylia.

Łagodna i o słodkawym aromacie – bazylia potrafi zdziałać cuda, jeśli idzie o cielęcinę. Dobrze komponuje się z czosnkiem, wchodzi też w skład ziół prowansalskich, również znakomicie nadających się do cielęciny.

3. Gałka muszkatołowa.

Gałka jest owocem muszkatowca, egzotycznego drzewa, a jej słodkawo-orzechowy zapach kojarzy się z kuchnią wschodnią. Używając jej, musisz pamiętać, że w dużych ilościach jest szkodliwa, dlatego do potraw wystarczy dodać symboliczną jej ilość. Jej zapach jest na tyle intensywny, że na pewno nie zginie wśród innych przypraw. Gałka lubi sery i śmietanę, dobrze też komponuje się z warzywami, możesz więc śmiało dodawać ją do zapiekanek, duszonej cielęciny czy zup.

4. Natka pietruszki.

Świeża i intensywna woń świeżo posiekanej pietruszki na pewno wzbogaci każdą potrawę z udziałem cielęciny. Posyp nią wydane już na talerz duszone mięso, hojnie dodaj do zupy czy mielonych pulpecików z cielęciny. Potrawa nabierze lekkości, wyjątkowego smaku i oryginalnego wyglądu.

5. Szałwia.

Ciekawym dodatkiem do cielęciny może okazać się szałwia, która dodaje ciekawego posmaku każdej potrawie. Pysznie smakuje dodana do ziemniaków, możesz spróbować takiego właśnie dodatku do duszonej cielęciny. Jeśli zaś planujesz cielęce pulpety, możesz do środka dodać klasyczną mieszankę ziół opartą na szałwii, tymianku i majeranku.

6. Cebula.

Zasadniczo cebula jest warzywem, ale w przypadku cielęciny dobrze doprawiony sos cebulowy może okazać się prawdziwym przebojem. Sos możesz doprawić w stylu francuskiej zupy cebulowej – na pewno pomoże Ci przekonać do cielęciny również tych, którzy podchodzą z rezerwą do delikatnych mięs.

A jaka jest Twoja ulubiona wersja cielęciny?

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 1 =