Przyprawy Przyprawy do domowych chipsów

Przyprawy do domowych chipsów

-

1. Chipsy solone.

Po upieczeniu posyp je solą i zostaw do ostygnięcia.

2. Chipsy tymiankowe.

Przed upieczeniem płatki ziemniaka posyp tymiankiem i suszonym czosnkiem w płatkach. Po upieczeniu posyp solą i zostaw do ostygnięcia.

3. Chipsy kurczakowe.

Do ich upieczenia możesz wykorzystać tłuszcz wytopiony z pieczonego wcześniej kurczaka.

4. Chipsy paprykowe.

Zmieszaj ze sobą łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę ostrej i taką mieszanką posyp chipsy po upieczeniu, po czym zostaw do ostygnięcia. Ponieważ papryka łatwo się przypala, bezpieczniej jest stosować ją po pieczeniu czy smażeniu chipsów

5. Chipsy pizzowe.

Do przyprawienia użyj czosnku, oregano, ale możesz też dodać suszone pomidory w proszku i morską sól. Przypraw możesz użyć przed pieczeniem.

6. Chipsy kebabowe.

Płatki ziemniaka posyp przyprawą do kebabu/shoarmy i posól. Zostaw do ostygnięcia.

7. Chipsy jarmużowe.

Liście jarmużu smaż krótko w gorącym oleju i wykładaj na ręcznik papierowy. Posól i zostaw do ostygnięcia.

8. Chipsy jabłkowe.

Dopraw je cynamonem i odrobiną cukru waniliowego przed pieczeniem. Cukier się skarmelizuje i nada chipsom dodatkowej chrupkości.

Które chipsy smakują Ci najbardziej?

Poprzedni artykułPrzyprawy do chłodnika
Następny artykułPrzyprawy do chleba

2 KOMENTARZE

  1. Jeśli chodzi o to wszystko, to mega! Dzisiaj będę robić chrupiące chipsy, a napewno zrobię paprykowe, kebabowe, solone i jestem ciekawa jak to będzie smakować!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Krem do twarzy – jaki wybrać?

Jest to jeden z najpopularniejszych kosmetyków, obecny w polskich sklepach nawet w czasach komunizmu. Obecnie półki uginają się od kremów nie tylko przeznaczonych do twarzy, ale właściwie do każdej części ciała. Kuszą nas więc ich wyrafinowane zapachy i fantazyjne opakowania. Czym winniśmy się kierować przy wyborze tego właściwego?

Jak grać w Fasolki? Zasady

Fasolki są grą karcianą dla trzech do pięciu osób występującą również pod niemiecką nazwą Bohnanza. Gra nie może się poszczycić długą tradycją, gdyż powstała (w Niemczech) zaledwie pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Gra bardzo szybko jednak zyskała wielką popularność nie tylko wśród Niemców. Fasolki zostały przetłumaczone na osiem języków. Istnieje także polska.

Zobacz też

Kruszonka ze śliwkami – przepis

Kruszonka ze śliwkami to nic innego jak kruche, nieugniatane ciasto z owocami. Jego fenomen polega na szybkości wykonania, gdyż wymaga to tylko roztarcia w dłoniach kilku składników, wysypania na blaszkę, obłożenia śliwkami bądź śliwkowymi powidłami i wstawienia do piekarnika.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: