1. Chipsy solone.

Po upieczeniu posyp je solą i zostaw do ostygnięcia.

2. Chipsy tymiankowe.

Przed upieczeniem płatki ziemniaka posyp tymiankiem i suszonym czosnkiem w płatkach. Po upieczeniu posyp solą i zostaw do ostygnięcia.

3. Chipsy kurczakowe.

Do ich upieczenia możesz wykorzystać tłuszcz wytopiony z pieczonego wcześniej kurczaka.

4. Chipsy paprykowe.

Zmieszaj ze sobą łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę ostrej i taką mieszanką posyp chipsy po upieczeniu, po czym zostaw do ostygnięcia. Ponieważ papryka łatwo się przypala, bezpieczniej jest stosować ją po pieczeniu czy smażeniu chipsów

5. Chipsy pizzowe.

Do przyprawienia użyj czosnku, oregano, ale możesz też dodać suszone pomidory w proszku i morską sól. Przypraw możesz użyć przed pieczeniem.

6. Chipsy kebabowe.

Płatki ziemniaka posyp przyprawą do kebabu/shoarmy i posól. Zostaw do ostygnięcia.

7. Chipsy jarmużowe.

Liście jarmużu smaż krótko w gorącym oleju i wykładaj na ręcznik papierowy. Posól i zostaw do ostygnięcia.

8. Chipsy jabłkowe.

Dopraw je cynamonem i odrobiną cukru waniliowego przed pieczeniem. Cukier się skarmelizuje i nada chipsom dodatkowej chrupkości.

Które chipsy smakują Ci najbardziej?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzyprawy do chłodnika
Następny artykułPrzyprawy do chleba

2 KOMENTARZE

  1. Jeśli chodzi o to wszystko, to mega! Dzisiaj będę robić chrupiące chipsy, a napewno zrobię paprykowe, kebabowe, solone i jestem ciekawa jak to będzie smakować!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here