Przyprawy Przyprawy do dziczyzny

Przyprawy do dziczyzny

-

1. Słonina.

Chociaż słoniny zwykle nie klasyfikuje się jako przyprawy, to jednak w przypadku dziczyzny jest to dodatek niemal obowiązkowy. Mięso szpikuje się paseczkami słoniny ze względu na bardzo niską naturalną zawartość tłuszczu – dzięki takiemu zabiegowi dziczyzna nie będzie zbyt sucha. Zastosowanie wędzonej słoniny może nadać przygotowywanej potrawie szczególnie interesujący posmak.

2. Czosnek.

Lubią go mięsa pieczone, lubią pasztety i kiełbasy, można go dodawać do rozmaitych marynat. Szczególnie pasuje zaś do dzika i wszelkiego ptactwa.

3. Estragon.

Klasycznie kojarzony jest z rybami, ale także dziczyźnie nada ciekawego, słodkawego aromatu. Pamiętaj jednak, że jeśli użyjesz go zbyt dużo albo będziesz dusić zbyt długo, zioło to stanie się gorzkie.

4. Rozmaryn.

Rozmaryn to nie tylko roślina z piosenki ułańskiej, ale przede wszystkim aromatyczne zioło o lekko żywicznym, miętowym zapachu i mocnym, piekącym smaku. Nadaje się do marynat i nacierania mięsa, a jego twarde, żywiczne łodyżki sprawdzą się jako szpadki do szaszłyków.

5. Liść laurowy i ziele angielskie.

To idealny duet pasujący do takich mięs. Liść laurowy podkreśla głębię smaku mięsa, a słodkawy aromat ziela angielskiego, po angielsku nazywanego allspice, bo pachnie wszystkimi przyprawami korzennymi naraz, dodaje potrawie głębokiego i intensywnego aromatu.

6. Jałowiec.

Nie byłoby potraw z dziczyzny bez tych małych aromatycznych ziarenek. Jałowiec żywiczny, słodko-gorzki smak. Podstawową zaletą tej przyprawy jest bardzo przyjemny zapach, siłą rzeczy kojarzący się z ginem. Nadaje potrawom lekkości i podkreśla naturalny aromat mięsa.

A jaka jest Twoja ulubiona przyprawa do dziczyzny?

Poprzedni artykułPrzyprawy do cukinii
Następny artykułPrzyprawy do dyni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jajka na miękko – przepis

Ugotowanie perfekcyjnego jajka na miękko stanowi nie lada wyzwanie dla niejednej wytrawnej pani domu. Jajka na miękko niestety są na tyle specyficzne i delikatne, że chyba wszystkim i za każdym razem wychodzą nieco inaczej. Popularna i znana teoria, że jajka należy gotować 3 minuty nie zawsze się sprawdza.

Rabata w stylu japońskim

Rabaty w stylu japońskim charakteryzuje duża dbałość o szczegóły. Bardzo ważny jest każdy szczegół, dlatego wszystkie elementy muszą zostać dobrze przemyślane. Styl japoński w dużej mierze naśladuje naturę. Wszelkie działania człowieka należy zamaskować i ograniczać. Cechy rozpoznawcze to harmonia, prostota i asymetria.

Zobacz też

Oświetlenie łazienkowe – aranżacje

Łazienka to pomieszczenie, gdzie szczególnie ważną rolę odgrywa światło. Korzystamy z niej często rano lub wieczorem, gdy dostęp do naturalnego oświetlenia jest już niemożliwy. Ponadto, wiele łazienek, zwłaszcza te w blokach, w ogóle nie posiada okna. Jesteśmy wiec w takim wypadku zdani tylko i wyłącznie na sztuczne oświetlenie, więc warto dobrać je tak, aby spełniało swoje zadanie możliwie jak najlepiej. Należy także mieć na uwadze, że lampy i innego rodzaju źródła świata mogą też stanowić element dekoracyjny, a nastrojowa poświata w łazience doda jej klimatu i wyjątkowości.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: