Przyprawy Przyprawy do fasolki po bretońsku

Przyprawy do fasolki po bretońsku

-

1. Wędzonka.

Żeby fasolka po bretońsku smakowała i pachniała jak należy, koniecznie trzeba do niej dodać naturalnie wędzone mięso lub kości (np. żeberka). Przy długim duszeniu oddadzą one swój wyjątkowy aromat całej potrawie i wiadomo będzie, że przyrządzona ona została z doskonałej jakości produktów.

2. Majeranek.

Majeranek sprawia, że potrawy stają się bardziej lekkostrawne, bowiem pobudza wydzielanie żółci w układzie pokarmowym. Jego słodki zapach i łagodny smak wydobywają z potraw mięsnych i z roślin strączkowych wszystko, co najlepsze. Pamiętaj jednak, że dodaje się go do potrawy pod koniec duszenia – wrzucony zbyt wcześnie potrafi stać się gorzki.

3. Słodka papryka.

Nada potrawie głębszą, intensywniejszą barwę. Jej słodki smak nie będzie w potrawie zbyt mocno wyczuwalny, ale na pewno aromat dania znacząco się wzbogaci. Uwaga, papryka łatwo się przypala; kiedy już ją dodasz, często mieszaj fasolkę.

4. Czosnek.

Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw, także i w polskiej kuchni. Użyty z umiarem sprawia, że potrawa zyskuje na głębi smaku; nie można jednak przesadzić, bo jego ostry zapach i piekący smak zdominuje całe danie.

5. Cząber.

Idealnie komponuje się ze wszystkimi ziarnami roślin strączkowych. Doskonale podkreśla smak fasoli, a ponieważ smak i zapach ma raczej łagodny, można hojnie dosypać go także do fasolki po bretońsku. Ma, podobnie jak majeranek, zbawienny wpływ na układ trawienny, gdy mowa o roślinach strączkowych.

A Twoim zdaniem, jakie przyprawy powinny się znaleźć w fasolce?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zrobić szampon do włosów?

W dzisiejszych czasach na rynku dostępna jest ogromna ilość kosmetyków, w tym także szamponów. Liczba firm produkujących tego rodzaju produkty oraz ich rodzajów wydaje się czasami niemożliwa do ogarnięcia. Jednak gdy kupujemy szampon w sklepie, nigdy nie mamy stuprocentowej pewności, co wchodzi z jego skład.

Jajka faszerowane – przepis

Jajka to niezbędny produkt w kuchni, wiele potraw nie mogłoby powstać bez ich użycia. Dodajemy je do ciast, mięs, deserów. Również w najprostszej postaci (gotowane na miękko i na twardo, jajecznica czy sadzone) smakują wyśmienicie. Dodatkowo jajka zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych dla naszego organizmu.

Zobacz też

Cantedeskia – sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Centadeskie są bardzo eleganckimi w swym wyglądzie i bardzo trwałymi kwiatami. Znamy je również pod nazwą kalla lub kalia.

Meble ogrodowe nie tylko do ogrodu

Przyjemność płynąca ze spożywania posiłków na świeżym powietrzu jest oczywista. Ożywcze śniadania w promieniach wschodzącego słońca dodają animuszu i...

Co trzeba wiedzieć przed wyjazdem do Maroka?

Maroko to popularny cel turystycznych wyjazdów. Północno-zachodnia część Afryki zachwyca orientalnym klimatem, błękitnymi falami Oceanu Atlantyckiego oraz pustynnymi terenami...

Może Cię zainteresuje: