Przyprawy do galarety kurczęcej, wieprzowej

Przyprawy    
ocena

Galaretka, zwana też studzieniną czy galertem, to smaczna przystawka, wykorzystująca naturalne właściwości bogatych w substancje żelujące części zwierzęcia. Smakuje najlepiej podana z cytryną lub octem jabłkowym. Ale jak ją doprawić, żeby była naprawdę pyszna?

Przyprawy do galarety kurczęcej, wieprzowej

pixabay.com

1. Sól.

Tak naprawdę możesz do galaretki dodać dowolne przyprawy, ale jeśli nie użyjesz soli, po prostu nie ma szans być smaczna. Użyj soli morskiej lub bogatej w minerały różowej soli himalajskiej – smak będzie podobny, ale wartość odżywcza potrawy znacząco się poprawi.

2. Pieprz.

Czarny pieprz dodaj do gotowanego wywaru w postaci całych ziaren, a po przecedzeniu galarety solidnie ją popieprz. To jeden z jej znaków rozpoznawczych – korzenny aromat i piekący smak świeżo zmielonego pieprzu.

3. Liść laurowy.

Znakomicie podkreśla smak wywarów mięsnych... a czym innym jest galareta? Ma ciepły, wyrazisty zapach i gorzkawy smak. Jeśli pokruszysz liść przed dodaniem go to potrawy, uwolni znacznie więcej zapachu, a galaretka będzie intensywniejsza.

4. Ziele angielskie.

Nie bez powodu po angielsku nazywane jest allspice – łączy bowiem w sobie aromat imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, jałowca, a nawet pieprzu. Doskonale pasuje do mięsnych wywarów i pysznie komponuje z liśćmi laurowymi.

5. Czosnek.

Wydaje się nieodłączną przyprawą do mięsnych galaretek. Jego mocny zapach potrafi jednak zagłuszyć aromat pozostałych przypraw, więc dozuj go z wyczuciem. Aby wykorzystać jego moc, smak i zapach, zamiast wyciskać go przez praskę, rozetrzyj ząbek dokładnie z odrobiną soli. Wchłonie ona sok z czosnku i w ten sposób nie uronisz ani kropli.

A jakie przyprawy Ty dodajesz do zimnych nóżek?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 1 =