Przyprawy do gulaszu

Przyprawy    
ocena

Gulasz to potrawa z wołowiny, pochodząca z Węgier. Jednak współcześnie nazywamy tak rozmaite dania, w których w zawiesistym sosie duszą się nieduże kawałki mięsa – drobiowego czy wieprzowego. Jak jednak przyprawić gulasz, by przebojem zdobył pierwsze miejse na domowej liście ulubionych obiadów?

Przyprawy do gulaszu

pixabay.com

1. Słodka i ostra papryka.

Bez nich nie ma gulaszu – w końcu jego rodowód jest węgierski i ognisty. Paprykę przed dodaniem do sosu należy podsmażyć na odrobinie oliwy, aż zmieni lekko kolor. Nabiera wtedy smaku bardziej wyrazistego i wytrawnego.

2. Czosnek.

Czosnek nie tylko doskonale pogłębia smak dań mięsnych i dodaje im pikanterii, ale też pysznie komponuje się z pozostałymi przyprawami do gulaszu. Przed dodaniem go do sosu możesz rozetrzeć go z odrobiną soli, zamiast klasycznie wyciskać przez praskę – sól dokładnie wchłonie sok z rozgniecionych ząbków i pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu.

3. Gałka muszkatołowa.

Jej ciepły aromat i słodkawo-orzechowy smak zmieniają zwykły gulasz w danie naprawdę wyjątkowe. Musisz tylko pamiętać, że po zmieleniu błyskawicznie traci ona swoje właściwości, więc kupuj gałkę w całości i przechowuj w szczelnym słoiczku. Wystarczy zetrzeć kawałek gałki na drobnej tarce, a Twój gulasz natychmiast zyska na smaku i aromacie.

4. Kminek.

Świetnie pasuje do bardzo wielu dań z kapusty, ale też mięsnych. Ma delikatny, lekko anyżkowy zapach i odrobinę piekący smak. W gulaszu jest wyraźnie wyczuwalny, daje ciekawy posmak i wzmaga intensywność sosu.

5. Tymianek.

Jedno z najwspanialszych ziół kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i węgierskiej. Ma lekko ostry, ciepły aromat i ostry smak. Jego drobne listki zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej mają bardzo intensywny zapach. Dobrze komponuje się z pietruszką, majerankiem, czosnkiem czy liściem laurowym.

6. Liść laurowy.

Ma ostry smak i ciepły, intensywny aromat. Jeśli pokruszysz liść, odda jeszcze więcej zapachu. Bez tej przyprawy ciężko sobie wyobrazić duszone dania mięsne, ponieważ doskonale podkreśla naturalny smak mięsa i dodaje sosowi fantastycznego zapachu.

7. Kozieradka.

Kozieradka pochodzi z Azji, ale mimo to bardzo dobrze nadaje się właśnie do gulaszu. Ma mocny, intensywny, trochę cierpki zapach i słodkawo-gorzki smak. Przed użyciem kozieradki podpraż ją nieco na patelni, by uwolniła jak najwięcej zapachu.

Masz pomysł na to, co jeszcze dodać do gulaszu?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 3 =