Przyprawy Przyprawy do gulaszu

Przyprawy do gulaszu

-

1. Słodka i ostra papryka.

Bez nich nie ma gulaszu – w końcu jego rodowód jest węgierski i ognisty. Paprykę przed dodaniem do sosu należy podsmażyć na odrobinie oliwy, aż zmieni lekko kolor. Nabiera wtedy smaku bardziej wyrazistego i wytrawnego.

2. Czosnek.

Czosnek nie tylko doskonale pogłębia smak dań mięsnych i dodaje im pikanterii, ale też pysznie komponuje się z pozostałymi przyprawami do gulaszu. Przed dodaniem go do sosu możesz rozetrzeć go z odrobiną soli, zamiast klasycznie wyciskać przez praskę – sól dokładnie wchłonie sok z rozgniecionych ząbków i pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu.

3. Gałka muszkatołowa.

Jej ciepły aromat i słodkawo-orzechowy smak zmieniają zwykły gulasz w danie naprawdę wyjątkowe. Musisz tylko pamiętać, że po zmieleniu błyskawicznie traci ona swoje właściwości, więc kupuj gałkę w całości i przechowuj w szczelnym słoiczku. Wystarczy zetrzeć kawałek gałki na drobnej tarce, a Twój gulasz natychmiast zyska na smaku i aromacie.

4. Kminek.

Świetnie pasuje do bardzo wielu dań z kapusty, ale też mięsnych. Ma delikatny, lekko anyżkowy zapach i odrobinę piekący smak. W gulaszu jest wyraźnie wyczuwalny, daje ciekawy posmak i wzmaga intensywność sosu.

5. Tymianek.

Jedno z najwspanialszych ziół kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i węgierskiej. Ma lekko ostry, ciepły aromat i ostry smak. Jego drobne listki zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej mają bardzo intensywny zapach. Dobrze komponuje się z pietruszką, majerankiem, czosnkiem czy liściem laurowym.

6. Liść laurowy.

Ma ostry smak i ciepły, intensywny aromat. Jeśli pokruszysz liść, odda jeszcze więcej zapachu. Bez tej przyprawy ciężko sobie wyobrazić duszone dania mięsne, ponieważ doskonale podkreśla naturalny smak mięsa i dodaje sosowi fantastycznego zapachu.

7. Kozieradka.

Kozieradka pochodzi z Azji, ale mimo to bardzo dobrze nadaje się właśnie do gulaszu. Ma mocny, intensywny, trochę cierpki zapach i słodkawo-gorzki smak. Przed użyciem kozieradki podpraż ją nieco na patelni, by uwolniła jak najwięcej zapachu.

Masz pomysł na to, co jeszcze dodać do gulaszu?

Poprzedni artykułPrzyprawy do ziemniaków
Następny artykułPrzyprawy do grzańca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Masaż limfatyczny – na czym polega?

Masaż limfatyczny polega na udrożnieniu przepływu chłonki przez układ limfatyczny. Za pomocą drenażu przepycha zalegającą chłonkę w stronę węzłów chłonnych. Jest skutecznym sposobem leczenia obrzęku. Zabieg można przeprowadzić za pomocą aparatów do masażu limfatycznego, bądź też tradycyjnie - przez terapeutę.

Kawa zbożowa – właściwości

Kawa zbożowa była w Polsce była przysmakiem osób wywodzących się z najniższych warstw społecznych. Wiązało się to z faktem, iż był on niezwykle tani i szeroko dostępny. Dotarła do nas z Prus na początku XIX wieku, a pierwsza fabryka została zbudowana we Włocławku.

Zobacz też

Thunderbird – jak przenieść pocztę na inny komputer?

Program pocztowy Thunderbird umożliwia przeniesienie wiadomości na inny komputer. Jest to możliwe dzięki programowi Thunderbird Portable.

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: