Jakie są najbardziej oczywiste przyprawy do leczo? Sól, pieprz i czerwona papryka. Jedynie od nas zależy, czy użyjemy papryki słodkiej, ostrej, chilli czy może pieprzu kajeńskiego z dodatkiem papryki. Do leczo warto dodać ziół. Można dodać własnej mieszanki, tego, co akurat lubimy, można skorzystać z gotowych – z ziół prowansalskich lub czubrycy. Ja zawsze dodaję rozmaryn, a czasami jałowiec. Leczo aż prosi się o czosnek, o dużą ilość czosnku. Oczywiście, im więcej papryki i czosnku, tym leczo będzie pikantniejsze. Konieczne do leczo są również ziele angielskie i liście laurowe, warto dodać majeranek i cząber.
Z bardziej oryginalnych, nietypowych, ale stosowanych w wielu kuchniach przypraw do leczo można wymienić natkę pietruszki, miętę, estragon, koper, kostkę rosołową. Uwaga! Jeśli dodamy do leczo kostkę rosołową, nie dodajemy już soli. Osobiście nie polecam takiego rozwiązania, podobnie jak nie polecam stosowania mieszanek przypraw z gatunku „Przyprawa do gulaszu, …do mięs, …do sałatek”.
Węgrzy w swojej kuchni często stosują kminek i kolendrę, które również możemy dodać do leczo. Obok nich stoi gorczyca – sprawdzi się w leczo i gulaszach, jednak nie w nadmiernej ilości, by nie zdominowała potrawy.
Przy wyborze przypraw do leczo najlepiej sugerować się mięsem, które będzie w naszej wersji leczo. Jak już pisałam, w każdym domu leczo jest nieco inne. Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym. Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania.
Bardzo ważne jest, aby leczo dobrze, konkretnie doprawić. To wyrazista, kolorowa potrawa, pochodząca z kolorowej kuchni, więc musi taką pozostać. Wtedy jest pyszna. I nie musimy jechać za granicę, by mieć kawałek Węgier na własnym talerzu.
Czym Wy przyprawiacie leczo? Dajcie znać jakie są Wasze ulubione dodatki!