Przyprawy do pizzy, ciasta na pizzę

Przyprawy    
ocena

Pizza to włoskie danie królujące na stołach całego świata. Cienki, drożdżowy placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i najrozmaitszymi dodatkami skradł serca smakoszy i łasuchów całego świata. Jakie jednak przyprawy najlepiej pasują do tej potrawy?

Przyprawy do pizzy, ciasta na pizzę

fotolia.com

1. Bazylia.

Nie ma chyba bardziej śródziemnomorskiego zioła. Duże, jasnozielone liście bazylii roztaczają cudowny, cytrynowo-balsamiczny aromat. W sosie pomidorowym na pewno przyda się taki dodatek, pogłębiający jego woń i smak. Możesz też położyć lekko poszarpane liście bazylii pod warstewką sera – położone na wierzchu spaliłyby się podczas pieczenia.

2. Oregano.

Trudno jest sobie wyobrazić pizzę bez tego najpowszechniej stosowanego do niej zioła. Oregano ma świeży, przyjemny zapach, który wzmaga się podczas pieczenia. Pysznie komponuje się z czosnkiem, tworząc duet odpowiedzialny za charakterystyczny zapach pizzy. Możesz dodać je do ciasta podczas wyrabiania – także razem z czosnkiem. Ciasto nabierze wówczas fantastycznego aromatu i nikt nie zostawi na talerzu brzegów.

Ciekawostka: oregano suszone pachnie znacznie intensywniej niż świeże.

3. Czosnek.

Czosnek pasuje do pizzy pod każdą postacią – świeży, w sosie pomidorowym, w postaci płatków do posypania czy też zagnieciony wraz z ciastem. Dobrze komponuje się z pomidorami, bazylią czy oregano, pasuje do większości mięs. Także sos czosnkowy to świetna alternatywa dla keczupu.

4. Chili.

Ponieważ chili – ostra papryka – bywa dość nieprzewidywalna co do intensywności, bezpieczniejszym wyborem do pizzy będzie chili w postaci suszonej, które łatwiej dozować. Możesz dodać je do sosu pomidorowego lub posypać nim dodatki. Dobrym pomysłem będzie też zastosowanie zamiast chili samego w sobie doprawionych nim wędlin.

5. Natka pietruszki.

Chociaż nie wydaje się to oczywistym połączeniem, to jednak drobno posiekana natka pietruszki stanowi pyszny dodatek do pizzy. Należy nią posypać danie już po upieczeniu, tuż przed podaniem. Nada ona pizzy nowe nuty smakowe, lekkość i świeżość.

6. Szczypiorek.

Zupełnie tak samo sprawa się ma z szczypiorkiem i dymką. Każdy, kto lubi na pizzy cebulę, pokocha także i świeżą zieleninę – wystarczy po wyjęciu pizzy z pieca obficie posypać ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.

A co Ty lubisz dodawać do pizzy?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 2 =