Przyprawy Przyprawy do pizzy, ciasta na pizzę

Przyprawy do pizzy, ciasta na pizzę

-

1. Bazylia.

Nie ma chyba bardziej śródziemnomorskiego zioła. Duże, jasnozielone liście bazylii roztaczają cudowny, cytrynowo-balsamiczny aromat. W sosie pomidorowym na pewno przyda się taki dodatek, pogłębiający jego woń i smak. Możesz też położyć lekko poszarpane liście bazylii pod warstewką sera – położone na wierzchu spaliłyby się podczas pieczenia.

2. Oregano.

Trudno jest sobie wyobrazić pizzę bez tego najpowszechniej stosowanego do niej zioła. Oregano ma świeży, przyjemny zapach, który wzmaga się podczas pieczenia. Pysznie komponuje się z czosnkiem, tworząc duet odpowiedzialny za charakterystyczny zapach pizzy. Możesz dodać je do ciasta podczas wyrabiania – także razem z czosnkiem. Ciasto nabierze wówczas fantastycznego aromatu i nikt nie zostawi na talerzu brzegów.

Ciekawostka: oregano suszone pachnie znacznie intensywniej niż świeże.

3. Czosnek.

Czosnek pasuje do pizzy pod każdą postacią – świeży, w sosie pomidorowym, w postaci płatków do posypania czy też zagnieciony wraz z ciastem. Dobrze komponuje się z pomidorami, bazylią czy oregano, pasuje do większości mięs. Także sos czosnkowy to świetna alternatywa dla keczupu.

4. Chili.

Ponieważ chili – ostra papryka – bywa dość nieprzewidywalna co do intensywności, bezpieczniejszym wyborem do pizzy będzie chili w postaci suszonej, które łatwiej dozować. Możesz dodać je do sosu pomidorowego lub posypać nim dodatki. Dobrym pomysłem będzie też zastosowanie zamiast chili samego w sobie doprawionych nim wędlin.

5. Natka pietruszki.

Chociaż nie wydaje się to oczywistym połączeniem, to jednak drobno posiekana natka pietruszki stanowi pyszny dodatek do pizzy. Należy nią posypać danie już po upieczeniu, tuż przed podaniem. Nada ona pizzy nowe nuty smakowe, lekkość i świeżość.

6. Szczypiorek.

Zupełnie tak samo sprawa się ma z szczypiorkiem i dymką. Każdy, kto lubi na pizzy cebulę, pokocha także i świeżą zieleninę – wystarczy po wyjęciu pizzy z pieca obficie posypać ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.

A co Ty lubisz dodawać do pizzy?

Poprzedni artykułPrzyprawy do cielęciny
Następny artykułPrzyprawy do carbonary

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Sarnina – przepisy

Sarnina, podobnie jak mięso innych dzikich zwierząt, zawiera chude, ciemne mięso o charakterystycznym aromacie, dużej zawartości ścięgien a małej zawartości tłuszczu. Właśnie ze względu na ostatnią wymienioną cechę, sarnina jest polecana jako mięso o wiele bardziej pożywne i zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych.

Jak poradzić sobie z zaparciami?

Zaparcia dotyczą 20-40% osób dorosłych na świecie i tym samym są najczęściej występującym problemem dotyczącym funkcjonowania układu pokarmowego. Jak do nich nie dopuścić i zapewnić sobie normalną częstotliwość wypróżniania? Jak pozbyć się resztek pokarmowych zalegających w jelitach?

Zobacz też

Wentylacja w łazienkach – jaka, czy musi być?

Łazienka to pomieszczenie, które jest w szczególności narażone na dużą wilgotność powietrza. Jeżeli chcemy uniknąć gromadzenia się pary wodnej, kropelek wody na lustrze, nie mówiąc już o uniknięciu ryzyka powstania szkodliwych dla naszego zdrowia a także stanu ścian pleśni i grzybów, należy zadbać o właściwą jej wentylację. Ma to ogromne znaczenie nie tylko dla samej łazienki, lecz także całego domu czy mieszkania – to właśnie poprzez łazienkę usuwane są w dużej mierze zanieczyszczenia powietrza z innych pomieszczeń, takich jak przedpokój czy pokoje.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: