Przyprawy do ryb

Przyprawy    
ocena

Ryby mogą być bardzo różne, choć przeważnie kojarzą się z lekko tranowym zapachem fileta w panierce. Tymczasem karp czy lin będą smakować zupełnie inaczej niż okoń, a makrela nie da się porównać ze śledziem. Dlatego kieruj się przy wyborze potraw tłustością ryby i jej pochodzeniem: czy jest to ryba morska, czy słodkowodna, z rzeki czy stawu.

1. Cząber.

Cząber to zioło nie tylko do baraniny czy fasoli. Ma korzenny zapach i lekko gorzkawy smak i warto spróbować go w zupie rybnej, która zyska dzięki niemu niezwykłej głębi.

2. Gorczyca.

Gorczyca ze swoim goryczkowym smakiem i przyjemnym zapachem doskonale nada się do doprawienia zalewy octowej do ryby, ale też do wszelkich potraw, w których gotuje się rybę.

3. Bazylia.

Świeży i słodki aromat bazylii przysłuży się rybom o delikatnym smaku, słodkowodnym i nietłustym. Dobrze komponuje się z masłem i czosnkiem.

4. Fenkuł.

Zwany też koprem włoskim, o przyjemnym, anyżowym aromacie, świetnie komponuje się z każdą rybą. Można stosować go jako warzywo w postaci bulw, ale też w formie zioła, zwłaszcza jeśli ryba występuje w towarzystwie pora i śmietany.

5. Biały pieprz.

Pieprz biały pochodzi z dokładnie tej samej rośliny co czarny i zielony, jednak zbierany jest najwcześniej – a co za tym idzie, jest najłagodniejszy. Ma delikatny, choć bardzo konkretny zapach. Dzięki jasnej barwie i korzennemu smakowi wzmaga naturalne walory ryb.

6. Zielona pietruszka.

Jedna z najlepszych partnerek ryby. Mielone kotleciki rybne powinny od niej aż kipieć, dobrze sprawdzi się w niemal każdej potrawie. Można ją włożyć do wnętrza pstrąga przeznaczonego do upieczenia, hojnie sypnąć do wywaru na rybę faszerowaną czy karpia w galarecie czy w końcu posiekaną natką posypać rybę tuż przed podaniem.

7. Koper.

Koper, podobnie jak pietruszka, doskonale pasuje do ryby w każdej niemal wersji. Nada cudowny aromat pieczonemu czy smażonemu pstrągowi – wystarczy do wnętrza ryby włożyć lekko zgniecioną łodygę. Świetnie połączy się z masłem czy śmietaną i stanie się bazą sosu do wszelkich delikatnych w smaku ryb.

8. Estragon.

Estragon, podobnie jak fenkuł, smak ma lekko anyżowy. Nie jest pikantny, ale dobrze łączy się z czosnkiem – przykładem może być klasyczny sos czosnkowy, który po wzbogaceniu świeżym, siekanym estragonem pysznie zrównoważy smak ryby.

A z jakimi przyprawami Ty najbardziej lubisz jeść rybę?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =