Przyprawy Przyprawy do ryb smażonych

Przyprawy do ryb smażonych

-

1. Bazylia.

Bazylia doskonale komponuje się z rybami, a jej delikatny, słodkawy smak i zapach doceni zarówno dorsz, twardszy, o wyrazistym aromacie, jaki i łagodna, nieco mdła tilapia. Jeśli smażysz rybę w całości, dodaj bazylię wraz z odrobiną masła i soku z cytryny. Filety lepiej jest obłożyć świeżą, zgniecioną bazylią, zostawić na pół godziny i zdjąć ją przed panierowaniem, ponieważ może się przypalić.

2. Curry.

Curry znakomicie komponuje się zwłaszcza z rybami o łagodnym smaku. Oprószone proszkiem curry kawałki ryby podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju i podajemy z ryżem z warzywami.

3. Cytryna.

Nie ma drugiej tak doskonale nadającej się do ryb przyprawy jak cytryna. Używa się jej przed smażeniem, ale też po nim – do skropienia ryby na talerzu. Poprawia zapach ryby, nadaje mięsu kruchości i wyrazistości.

4. Estragon.

Do doprawienia ryby przed smażeniem nadaje się zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Ma wyrazisty zapach i pozwala wydobyć nową głębię z dobrze znanych potraw.

5. Koper.

Koper w postaci łodyg można wkładać do wnętrza ryb przyrządzanych w całości, np. do pstrąga.

6. Biały pieprz.

Łagodny, aromatyczny i o jasnej barwie świetnie nada się do każdej ryby, wystarczy oprószyć ją nieco przed panierowaniem. Pieprz biały jest delikatny w smaku, więc można sypać go hojnie.

7. Tymianek.

Tymianek lubi towarzystwo cytryny i czosnku, jednak użyty w nadmiarze całkowicie zagłuszy smak ryby, dlatego należy dozować go z umiarem.

A jakie są Twoje ulubione przyprawy do ryb?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Sernik z tofu – przepis

Przepis na słodki wegański sernik. Co można więcej powiedzieć? Będzie pysznie, zdrowo i sojowo!

Jak uratować przesoloną zupę?

Chwila nieuwagi i w zupie czy w sosie ląduje za dużo soli. Nie trzeba oczywiście tego dania wyrzucać, są na to inne sposoby.

Zobacz też

Zupa jagodowa – przepis

Jagody, zwane w Galicji borówkami, są owocami łatwymi w obróbce smacznymi, a przede wszystkim wartościowymi. Nie należy zapominać też o ich właściwościach leczniczych. Dojrzałe jagody działają przeczyszczająco, zaś suszone przeciwdziałają biegunce. Świetnie wspomagają również leczenie chorób naczyniowych, takich jak np. żylaki.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: