Przyprawy Przyprawy do ryb

Przyprawy do ryb

-

1. Cząber.

Cząber to zioło nie tylko do baraniny czy fasoli. Ma korzenny zapach i lekko gorzkawy smak i warto spróbować go w zupie rybnej, która zyska dzięki niemu niezwykłej głębi.

2. Gorczyca.

Gorczyca ze swoim goryczkowym smakiem i przyjemnym zapachem doskonale nada się do doprawienia zalewy octowej do ryby, ale też do wszelkich potraw, w których gotuje się rybę.

3. Bazylia.

Świeży i słodki aromat bazylii przysłuży się rybom o delikatnym smaku, słodkowodnym i nietłustym. Dobrze komponuje się z masłem i czosnkiem.

4. Fenkuł.

Zwany też koprem włoskim, o przyjemnym, anyżowym aromacie, świetnie komponuje się z każdą rybą. Można stosować go jako warzywo w postaci bulw, ale też w formie zioła, zwłaszcza jeśli ryba występuje w towarzystwie pora i śmietany.

5. Biały pieprz.

Pieprz biały pochodzi z dokładnie tej samej rośliny co czarny i zielony, jednak zbierany jest najwcześniej – a co za tym idzie, jest najłagodniejszy. Ma delikatny, choć bardzo konkretny zapach. Dzięki jasnej barwie i korzennemu smakowi wzmaga naturalne walory ryb.

6. Zielona pietruszka.

Jedna z najlepszych partnerek ryby. Mielone kotleciki rybne powinny od niej aż kipieć, dobrze sprawdzi się w niemal każdej potrawie. Można ją włożyć do wnętrza pstrąga przeznaczonego do upieczenia, hojnie sypnąć do wywaru na rybę faszerowaną czy karpia w galarecie czy w końcu posiekaną natką posypać rybę tuż przed podaniem.

7. Koper.

Koper, podobnie jak pietruszka, doskonale pasuje do ryby w każdej niemal wersji. Nada cudowny aromat pieczonemu czy smażonemu pstrągowi – wystarczy do wnętrza ryby włożyć lekko zgniecioną łodygę. Świetnie połączy się z masłem czy śmietaną i stanie się bazą sosu do wszelkich delikatnych w smaku ryb.

8. Estragon.

Estragon, podobnie jak fenkuł, smak ma lekko anyżowy. Nie jest pikantny, ale dobrze łączy się z czosnkiem – przykładem może być klasyczny sos czosnkowy, który po wzbogaceniu świeżym, siekanym estragonem pysznie zrównoważy smak ryby.

A z jakimi przyprawami Ty najbardziej lubisz jeść rybę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak poprawić koncentrację uczestników kursu?

W trakcie prowadzenia szkoleń wielu trenerów spotyka się z kłopotliwym spadkiem lub brakiem uwagi uczestników kursu. Jakie mogą być przyczyny tego zjawiska i jak sobie z nim radzić? Czasem jest tak, że osoby, dla których prowadzimy zajęcia, są na nich niejako obowiązkowo. Ktoś „odgórnie” zdecydował, że doszkalanie jest im potrzebne i nie brał pod uwagę ich opinii. Takim uczestnikom może być trudno się skupić na tym, co próbujemy przekazać. Prawdopodobnie są niezainteresowani tematem lub po prostu sfrustrowani tym, że zostali zmuszeni do czegoś, do czego nie mają przekonania. Brak im motywacji do nauki, a więc i ich zdolność do skupienia się spada. To jedna z najtrudniejszych sytuacji, z jakimi musi sobie poradzić szkoleniowiec.

Jak, gdzie wieszać lustra?

W odległych czasach lustro było symbolem luksusu, z biegiem lat stało się przedmiotem typowo użytkowym. Dziś, oprócz swojej podstawowej funkcji, pełni ono też rolę dekoracji kształtującej charakter danego wnętrza. Właśnie pod tym kątem warto jest spojrzeć na ten przedmiot, a żeby w pełni go docenić, trzeba najpierw poznać możliwości, które w sobie kryje.

Zobacz też

Manhattan – przepis

Manhattan jest jednym z najłatwiejszych, ale i najświetniejszych drinków znanych barmanom. Skład drinka jest banalnie prosty.

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: