Przyprawy Przyprawy do ziemniaków

Przyprawy do ziemniaków

-

1. Czosnek.

Możesz użyć czosnku świeżego, pokrojonego w plasterki lub wyciśniętego. Doskonale sprawdzi się też czosnek suszony, w postaci płatków lub granulek. Puree ziemniaczane nie będzie już nigdy takie jak przedtem.

2. Majeranek, tymianek, cząber.

Zioła tradycyjnie kojarzone z mięsem przeważnie pysznie doprawiają i ziemniaki. Jeśli zamierzasz piec ziemniaki, natknij je w grzebyk i posyp ziołami, połóż też na nich odrobinę masła klarowanego. Jeśli jednak chcesz je smażyć, istnieje zagrożenie, że zioła się spalą – dlatego zaczekaj do końca smażenia, posyp przyprawami i zamieszaj by je dokładnie rozprowadzić.

3. Kminek.

Doskonale pasuje do ziemniaków. Jego ciepły, lekko anyżkowy smak i zapach znakomicie podkreślają zalety zrumienionych ziemniaków. Dodaj go do frytek, puree lub ziemniaków pieczonych.

4. Smażona cebulka.

Jeśli zamierzasz podać ugotowane ziemniaki bez ich tłuczenia, dokładnie je odparuj, po czym dodaj do nich podsmażoną na złoto na oleju cebulę i wymieszaj, podrzucając. Możesz też dodać je przed tłuczeniem i zrobić pyszne, cebulowe puree.

5. Gotowe mieszanki przypraw.

Bardzo ciekawy efekt uzyskasz, stosując do ziemniaków za’tar – mieszankę soli, sezamu, tymianku i oregano. Nada ona kartoflom, zwłaszcza tłuczonym, przyjemnego, słonawo-orzechowego posmaku. Także gomasio, sól sezamowa, może być niezwykłym, choć pysznym dodatkiem.

A czym Ty przyprawiasz ziemniaki?

Poprzedni artykułNa co pomaga czosnek?
Następny artykułPrzyprawy do gulaszu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Rodzaje umów o zakazie konkurencji

Przesłanką do zawarcia z pracownikiem dodatkowej umowy o zakazie konkurencji jest ochrona interesów pracodawcy. Zagadnienie to jest opisane, m. in. w Kodeksie Pracy. Akt ten wyróżnia dwa rodzaje umów o zakazie konkurencji: obowiązująca w czasie trwania stosunku pracy oraz po zwolnieniu czy odejściu pracownika.

Jak uniknąć szoku termicznego?

Do szoku termicznego dochodzi wskutek gwałtownej zmiany temperatury ciała. To bardzo niebezpieczna dla zdrowia, a nawet dla życia zjawisko może wystąpić nie tylko w czasie kąpieli, ale też oddawania się innym sportom wodnym. O tym jak powstaje i jak zapobiec jego pojawieniu się dowiemy się z poniżej.

Zobacz też

Produkty light – za i przeciw

Light to oznaczenie, dzięki któremu czujemy się lepiej. Produkty, które mają stanowić wersję light, nie mogą liczyć więcej niż 40 kalorii na 100 gram produktu stałego oraz 20 kalorii na 100 ml płynu. W jaki sposób produkty light oddziałują na nasz organizm? Czy rzeczywiście można schudnąć bazując na diecie light?

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: