1. Majeranek.

Majeranek jest w Polsce bardzo popularny. Używa się go do dań mięsnych, rybnych, zup czy sosów. W przypadku żurku doskonale dopełni smak mięsa i będzie dobrze współgrał z czosnkiem. Bez majeranku żurek nie będzie udany.

2. Liść laurowy.

Liść wawrzynu (lauru) ma piękny zapach i dość nieprzyjemny, ostro-gorzki smak. Ponieważ jednak ten ostatni nie przechodzi do gotowanej potrawy, możemy bez pbaw wrzucić do zupy kilka listków. Ponieważ żurek najczęściej przygotowywany jest z mięsem lub kiełbasą, liść laurowy świetnie uzupełni, a także wzmocni ich smak.

3. Pieprz.

Czarny pieprz podkreśli kwaśny smak żurku i wzmocni aromat. Poza tym pieprz wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i obniża ciśnienie krwi, więc to samo zdrowie.

4. Czosnek.

Charakterystyczny smak i zapach czosnku pasują do żurku jak ulał. Jeśli samodzielnie zamierzasz przygotować zakwas na żur, dorzuć do niego kilka ząbków. Taki ukwaszony czosnek jest bardzo smaczny, traci swój ostry smak i później możesz wykorzystać go do sałatki. Część gotowych zakwasów zawiera już czosnek, więc upewnij się, jak jest w Twoim przypadku, zanim zaczniesz doprawiać.

5. Sól.

Najlepiej użyj soli morskiej, która zawiera jod i inne minerały.

Co jeszcze warto dodać do żurku? Podziel się swoją wiedzą!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzyprawy do rosołu
Następny artykułPrzyprawy do szpinaku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here