1. Majeranek.
Majeranek jest w Polsce bardzo popularny. Używa się go do dań mięsnych, rybnych, zup czy sosów. W przypadku żurku doskonale dopełni smak mięsa i będzie dobrze współgrał z czosnkiem. Bez majeranku żurek nie będzie udany.
2. Liść laurowy.
Liść wawrzynu (lauru) ma piękny zapach i dość nieprzyjemny, ostro-gorzki smak. Ponieważ jednak ten ostatni nie przechodzi do gotowanej potrawy, możemy bez pbaw wrzucić do zupy kilka listków. Ponieważ żurek najczęściej przygotowywany jest z mięsem lub kiełbasą, liść laurowy świetnie uzupełni, a także wzmocni ich smak.
3. Pieprz.
Czarny pieprz podkreśli kwaśny smak żurku i wzmocni aromat. Poza tym pieprz wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i obniża ciśnienie krwi, więc to samo zdrowie.
4. Czosnek.
Charakterystyczny smak i zapach czosnku pasują do żurku jak ulał. Jeśli samodzielnie zamierzasz przygotować zakwas na żur, dorzuć do niego kilka ząbków. Taki ukwaszony czosnek jest bardzo smaczny, traci swój ostry smak i później możesz wykorzystać go do sałatki. Część gotowych zakwasów zawiera już czosnek, więc upewnij się, jak jest w Twoim przypadku, zanim zaczniesz doprawiać.
5. Sól.
Najlepiej użyj soli morskiej, która zawiera jod i inne minerały.
Co jeszcze warto dodać do żurku? Podziel się swoją wiedzą!