Przyprawy Rozmaryn - zastosowanie, przechowywanie

Rozmaryn – zastosowanie, przechowywanie

-

Rozmarynu używa się do przyprawiania zup, warzyw, mięs (zwłaszcza jagnięciny), ryb, jajek, nadzień i sosów, a nawet pizzy. Należy również do bouquet garni i ziół prowansalskich.

Historia

Rozmaryn był stosowany w medycynie i kuchni od co najmniej 500 roku przed naszą erą. Swoją popularność zawdzięczał między innymi powszechnemu przekonaniu, iż dobrze wpływa na mózg i poprawia pamięć. W starożytnej Grecji uczniowie podczas przygotowywania się do egzaminów wkładali sobie gałązki rozmarynu we włosy.

Jak wybrać i przechowywać rozmaryn?

Rozmaryn dostępny jest w handlu w postaci suszonej, jednak na targach i bazarkach udaje się czasem kupić jego świeżą wersję. Jeśli pojawia się okazja kupienia świeżego rozmarynu, przyjrzyj się jego gałązkom. Nasada gałązki powinna przypominać świeże drewno, listki zaś muszą być ciemnozielone, sztywne i mieć wyraźny zapach. Nie kupuj rozmarynu, jeżeli gałązki są nadpsute, a liście więdną lub żółkną. Patyczki pozostałe po obraniu liści również można wykorzystać – na przykład do szaszłyków, dlatego zwróć uwagę na ich długość i świeżość. Po kupieniu zawiń je w ręcznik papierowy, włóż do torebki foliowej i przechowuj w lodówce nie dłużej, niż 5 dni.

Suszony rozmaryn najczęściej jest już posiekany lub nawet zmielony. Pomimo że suche listki są bardziej aromatyczne i mają mocniejszy smak, to szybciej wietrzeje, dlatego po otwarciu torebki przechowuj je w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie

Oderwane od łodyg listki siekaj ostrym nożem – najlepiej chwyć pęczek listków razem i drobno pokrój. Świeży rozmaryn nadaje się do frittaty czy omletu. Suszony, mielony rozmaryn nadaje się do przyprawiania pieczeni jagnięcej, potrawek, duszonych mięs i pieczonych warzyw.

Warto wypróbować rozmaryn w sosach i zupach pomidorowych.

Pieczeń rzymska również zyska na smaku i aromacie dzięki dodatkowi tego aromatycznego zioła. Ciekawy dip powstanie, gdy zmiksujesz rozmaryn z oliwą z oliwek. Sztywne łodyżki rozmarynu mogą z powodzeniem zastąpić patyczki do szaszłyków. Dzięki temu mięso i warzywa nabiorą cytrynowo-drzewnego aromatu.

A Wy do czego dodajecie rozmaryn?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Sałatka owocowa z brzoskwiniami – przepis

Pomysłów na potrawy, dania, przetwory, desery i wypieki z owoców jest całe mnóstwo. Każda pani domu ma w zanadrzu własny doskonały przepis na smakołyki z wykorzystaniem owoców.

Co grozi za kradzież w Niemczech?

Kradzież w Niemczech podobnie jak w polskim prawie traktowana jest jako przestępstwo.

Zobacz też

Jak czyścić nagrobek z lastryko?

Niebawem nadejdzie ten dzień, kiedy wszyscy będziemy chcieli uczcić pamięć osób, których już z nami nie ma. Zanim jednak postawimy zapalony znicz czy pięknie przygotowaną wiązankę na grobie naszych bliskich, najpierw zadbajmy o wygląd pomnika.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: