Wasabi - przepis

Przyprawy    
ocena

Wasabi, czyli japoński chrzan, powstaje bardzo podobnie do swojego polskiego odpowiednika. Jest to bowiem tarty korzeń wasabii japońskiej, rośliny z rodziny kapustowatych, rosnącej na brzegach górskich strumieni. Wasabi jest podobne w smaku do polskiego chrzanu, jednak jego moc jest nieporównywalnie większa, sięgająca przy przedawkowaniu najtajniejszych zakamarków zatok. Japończycy stosują wasabi do nigiri czy maki sushi, albo robią z niego sos, służący do maczania sashimi.

Wasabi - przepis

photoxpress.com

Będzie potrzebne:

½ szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki wasabi
sok z połowy cytryny
2 łyżki letniej wody
1 łyżka ziaren sezamu uprażonych na złocistokremowy kolor

Wasabi wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki. Zostawić do przegryzienia się na 10-15 minut. Indywidualne porcje sosu podawać w małych czarkach lub kokilkach. Oprócz sashimi sos świetnie nadaje się do dań z grilla lub innych dodatków do mięs, na przykład w postaci zielonego puree ziemniaczanego.

Składniki:

500g ziemniaków
3-4 łyżki wasabi
150g kremowego koziego twarożku

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Przekroić każdy z nich na połowę i ostrożnie wydrążyć łyżeczką. Miąższ wycisnąć przez praskę i wymieszać z wasabi u serem. Za pomocą szprycy z grubą końcówką wyciskać ozdobnie masę do łupinek ziemniaczanych. Podawać jako dodatek do pieczonych ryb.

Lubicie japońską kuchnię? Znacie inne przepisy na wasabi? Podzielcie się nimi!

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =