Przyprawy Wasabi - przepis

Wasabi – przepis

-

½ szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki wasabi
sok z połowy cytryny
2 łyżki letniej wody
1 łyżka ziaren sezamu uprażonych na złocistokremowy kolor

Wasabi wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki. Zostawić do przegryzienia się na 10-15 minut. Indywidualne porcje sosu podawać w małych czarkach lub kokilkach. Oprócz sashimi sos świetnie nadaje się do dań z grilla lub innych dodatków do mięs, na przykład w postaci zielonego puree ziemniaczanego.

Składniki:

500g ziemniaków
3-4 łyżki wasabi
150g kremowego koziego twarożku

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Przekroić każdy z nich na połowę i ostrożnie wydrążyć łyżeczką. Miąższ wycisnąć przez praskę i wymieszać z wasabi u serem. Za pomocą szprycy z grubą końcówką wyciskać ozdobnie masę do łupinek ziemniaczanych. Podawać jako dodatek do pieczonych ryb.

Lubicie japońską kuchnię? Znacie inne przepisy na wasabi? Podzielcie się nimi!

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jaka muzyka do tańca towarzyskiego?

Na postawione pytanie bardzo ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, a właściwie jest to niemożliwe, ze względu na niedookreślenie pojęcia „taniec towarzyski”. Kryje się pod nim tak szerokie spektrum możliwości!

Niedoczynność tarczycy w ciąży – wpływ na dziecko

Kobieta, która planuje zajść w ciążę, bądź też jest już w ciąży, powinna wykonać różne badania, które mają na celu ocenę stanu jej zdrowia, wczesne wykrycie ewentualnych patologii, wdrożenie odpowiedniego leczenia. Takie działanie jest niezmiernie ważne, gdyż pozwala zapobiec potencjalnym późniejszym skutkom przeoczonych chorób.

Zobacz też

Jak sprawdzić jakość sygnału sieci?

Który operator ma najlepszą sieć w miejscu, gdzie najczęściej przebywamy? To istotne, jeśli chcemy używać komórki w optymalny sposób. Zobacz, jak łatwo to sprawdzić!

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: