Woda różana - zastosowanie

Przyprawy    
ocena
Przeciętny kucharz może znaleźć się w kropce, gdy w nowym przepisie do wypróbowania znajdzie wodę różaną. Tymczasem ten wyrazisty i niezwykły ekstrakt jest jednym z podstawowych składników wielu potraw z kuchni świata.

Woda różana - zastosowanie

sxc.hu

Składnikiem, nadającym daniom charakterystyczny aromat i słodki smak. Za pomocą wody różanej aromatyzuje się od dawna potrawy i napoje w kuchniach wschodnich, zwłaszcza w Indiach.

Pomimo że woda różana króluje głównie w kuchniach lokalnych, to zaczyna podbijać cały świat, a i w przeszłości była stosowana – zanim upowszechniła się wanilia.

Indyjskie i libańskie desery często zawierają ten aromat, podobnie jak i lassi, indyjski jogurt do picia. W Malezji wodę różaną miesza się z mlekiem, cukrem i różowym barwnikiem spożywczym, i powstaje slodki napoj zwany bandung.

Produktami zbliżonymi do wody różanej są płatki różane w proszku, olejek różany, tonik i marmolada.

Używaliście kiedyś w kuchni wody różanej?

OCENA
3.10
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =