Sok z żurawiny - przepis

Napoje    
ocena

Żurawina jest kwaśna i nieprzyjemna w smaku. Nikt raczej nie sięga po samą żurawinę. Jest ona jedzona w formie przetworów. Chętnie wybieramy również sok z żurawiny. Jest on smaczny, a do tego bardzo zdrowy. Soki żurawinowe mają ogromną wartość energetyczną i leczniczą. Są bogatym źródłem witamin A i C oraz tych z grupy B. Zawierają kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniają odporność organizmu.

Sok z żurawiny - przepis

sxc.hu

Soki żurawinowe bardzo dobrze orzeźwiają ze względu na swój kwaśny posmak. Żurawina zapobiega także powstawaniu kamieni nerkowych, leczy jaskrę, wzmacnia serce, obniża ciśnienie. W dodatku jest bardzo dobra w każdej diecie, ponieważ wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z tłuszczów.

Jak zrobić sok z żurawiny? Bardzo prosto.

Potrzebujemy owoców żurawiny, cukru i wody.

Owoce i cukier łączymy w proporcji 1:1. Podobnie jak w wypadku każdego innego soku, umyte owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy. W przypadku żurawiny odstawiamy na dość długi okres czasu, aż do doby. Następnie gotujemy ją z wodą, ilość wody jest zależna od upodobań. Żurawinę gotujemy 2-3 razy, zlewamy sok i gotowe.

Innym sposobem jest odwrócenie kolejności – najpierw gotujemy owoce, a gdy popękają, słodzimy je i dalej gotujemy z cukrem. Długość gotowania zależy od tego, czy chcemy uzyskać sok, czy raczej zawiesisty, gęsty syrop. Nie przesadźmy jednak, ponieważ sok będzie za gęsty.

Do żurawiny nadają się przyprawy takie jak: goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir oraz jabłka, świeże i suszone, oraz rodzynki i cukier waniliowy.

Jeśli samodzielnie zbieramy żurawinę w lesie, należy pamiętać, że można ją zebrać dopiero po pierwszych przymrozkach – inaczej jest kwaśna i niesmaczna.

Czy macie swój ulubiony przepis na sok z żurawiny? Podajcie nam go w komentarzu!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =

Gotować żurawinę? A czy pod wpływem temperatury nie straci ona swoich właściwości, np. utrata witaminy C?

~ Michał / 2016-11-05 16:44:52
oceń komentarz: (0) (0)