Jak powstaje miód pszczeli?

Ogród    
ocena

Miód pszczeli uznawany jest za naturalne lekarstwo pomagające w wielu dolegliwościach. Zawiera bardzo dużą ilość cennych substancji: cukry proste, sole mineralne, enzymy, witaminy z grupy B, kwas foliowy itp. W niewielkich ilościach występuje także żelazo oraz cynk. Wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe i mieszane, czyli nektarowo-spadziowe.

Jak powstaje miód pszczeli?

sxc.hu

Z nektaru pozyskiwane są miody nektarowe (wielokwiatowe, jednoodmianowe), z kolei ze spadzi otrzymujemy miody spadziowe. Miody mogą różnić się barwą, konsystencją oraz smakiem. Zabarwienia ciemnożółte do brązowego pojawiają się wśród odmian miodów nektarowych. Miody spadziowe posiadają barwę ciemną. Porównując smaki również mamy olbrzymią różnorodność: od ostrego po bardzo łagodne. Najostrzejsze są miody gryczane i lipowe.

Aby pozyskać nektar, pszczoły muszą przebyć bardzo długą drogę. Ilość nektaru wydzielonego przez rośliny jest różna w zależności od nasłonecznienia, temperatury, wilgotności powietrza, pory dnia itp. Po przeniesieniu przez pszczoły do ula nektaru lub spadzi zachodzi szereg zmian fizyko-chemicznych. W wyniku odparowania wody miód zostaje zagęszczony do odpowiedniego stadium. Odparowanie wody jest często przyspieszane przez wachlowanie skrzydłami przez pszczoły. Powstają cukry proste, miód zostaje dopełniony przez enzymy i kwasy organiczne. Zagęszczony miód jest przez pszczoły umieszczany w poszczególnych komórkach górnych i dolnych. Kolejnym etapem jest zabezpieczenie osuszonych komórek. Komórki są pokrywane specjalną powłoką woskową przez pszczoły. Dzięki temu są one chronione przed przeróżnymi niesprzyjającymi czynnikami.

Ule posiadają wbudowane ramki pozwalające na łatwe wyjęcie komórek. Po usunięciu powłoki woskowej komórki są umieszczane w wirówce. To właśnie tu usuwane są zawartości plastrów. Następnie należy przefiltrować miód, by pozbyć się zanieczyszczeń. O smaku powstającego miodu decydują często olejki z nektarów.

Do zbierania miodu unikajmy naczyń z miedzi, cynku, mosiądzu, gdyż mogą one nadać metaliczny posmak. Nektar wpływa na aromat, a także na kolor miodu. Świeży miód można ogrzać do temp. 45°C, by ułatwić proces klarowania miodu. Miody ulegają krystalizacji, jest to naturalny proces. Nie wpływa on na skład i właściwości miodów.

Miód w znacznym stopniu wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspomaga także pracę serca oraz wątroby. Bardzo dobrze znane jest również jego działanie wykrztuśne. Posiada właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Można dobrać odpowiednią odmianę miodu do określonego schorzenia.

Czy macie w swoich ogrodach ule? Ile ich jest i czy uzyskujecie dużo miodu? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 1 =