Jak przechowywać warzywa w domu?

Ogród    
ocena

Zarówno trwałość jak i jakość przechowywanych warzyw z ogrodu zależy od bardzo wielu czynników. Wpływ na to ma odmiana, warunki uprawy a także dojrzałość warzyw.

Jak przechowywać warzywa w domu?

photoxpress.com

Równie ważne jest pozyskanie warzyw wolnych od chorób, nieporażonych i nieuszkodzonych. Dlatego pamiętajmy o ochronie warzyw w okresie ich wegetacji.

Najczęściej wybieramy do przechowania warzywa korzeniowe i cebulowe. Przechowywać możemy takie warzywa jak: buraki, cebule, czosnek, chrzan, marchew, pietruszka, selery, pory i kapusty. Natomiast kalarepy, kalafior, rzodkiewka, pomidor czy ogórek mogą być przechowywane do kilkunastu dni.

Wybierając odmiany warzyw do ogrodu warzywnego, wybierajmy te, które najlepiej nadają się do przechowania. Jedynie niemal wszystkie odmiany buraków, selera i pietruszki mają wysoką trwałość.

Podczas zbioru warzyw zwróćmy uwagę na stopień dojrzałości. Wybierajmy warzywa dojrzałe, wyrośnięte. W przypadku marchewki, pietruszki czy buraków większe znaczenie ma termin siewu. Do przechowania wyselekcjonujmy egzemplarze zdrowe, wyrośnięte, bez oznak chorób itp.

W pomieszczeniu, w którym zamierzamy przechowywać warzywa, temperatura nie powinna spadać poniżej 0 st. C. Duży wpływ ma także wilgotność powietrza. Warzywa takie jak cebula i czosnek wymagają niskiej wilgotności oraz miejsca przewiewnego. Najlepiej zapleść je w wianki lub ułożyć w skrzyni cienkie warstwy. Wokół nich musi krążyć powietrze. Także można je przechowywać w siatce. Istotne jest także wcześniejsze osuszenie tych warzyw.

Temperatury do 4 st. C i wysokiej wilgotności wymagać będą marchewki, pietruszki, selery i buraki. Ułożone w skrzyniach można je przysypać cienką warstwą wilgotnego piasku. Największe okazy układamy na dnie skrzyni, z wierzchu najmniejsze. Kapusty za to nie przykrywamy piaskiem.

Kabaczki i dynie przed przechowaniem powinniśmy podobnie jak cebulę i czosnek przesuszyć na słońcu. Dobrze zawiesić je w siatce w miejscu suchym i chłodnym oraz wolnym od mrozów.

Ziemniaki powinniśmy przechowywać w miejscu bez dostępu światła, w temperaturze 4–10 st. C. Najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie ich w płytkich skrzyniach. Gdy nie mamy gdzie przechowywać warzyw, możemy je trzymać na działce, w ogródku. Rządki z naszymi warzywami możemy poprzykrywać folią plastikową.

UWAGA!

Pamiętajmy, że obfite nawożenie może wpłynąć na gorsze przechowywanie warzyw. Dlatego starajmy się nawozić ostrożnie i ograniczajmy nawożenie azotem.

Dodalibyście coś do tych wskazówek? Macie swoje "patenty" na przechowywanie warzyw? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 4 =