Bułki na zakwasie – przepis

Potrawy    
ocena
Kiedy wchodzimy do piekarni, nie możemy się oprzeć kupnie dodatkowych bułek, gdyż unoszący się zapach świeżo upieczonego pieczywa nie daje nam spokoju i powoduje, że mamy coraz większa ochotę wgryźć się w chrupiąca skórkę zwykłej, pszennej bułki. Z łatwością możemy przygotować sobie takie bułki w domu, przyrządzając je na wyhodowanym własnoręcznie zakwasie.

Bułki na zakwasie – przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Należy pamiętać, by na kilka 6-8 godzin przed pieczeniem wyjąć zakwas z lodówki i „dokarmić” go, czyli dodać do zakwasu mającego już temperaturę pokojową odpowiednią ilość ciepłej wody i żytnie razowej lub pszennej mąki. „Dokarmiony” zakwas odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, by zaczął pracować i wytworzył nową porcję drożdży, po czym dodajemy do ciasta bądź zaczynu.

Do upieczenia bułek na zakwasie będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:
4 łyżki zakwasu pszennego lub żytniego
pół szklanki mąki pszennej razowej
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej – typ 650
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka oliwy
150 ml wody

Do miski wsypać oba rodzaje mąki, suche drożdże, cukier, sól, dodać zakwas, ciepłą wodę i olej. Wszystko wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, kilka razy wbić w niego pięść, by je odgazować, podzielić je na 8 kawałków, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić ponownie na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, po czym wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C, piec 10-12 minut, zmniejszyć temperaturę do 215-210 stopni C, dopiekać je jeszcze ok. 15 minut.

Przed wstawieniem bułek do piekarnika można postawić na jego dno naczynie z wodą, ulatniająca się z niego para w czasie pieczenia, nada chrupkość skórce bułeczek.

Bułeczki można przed upieczeniem posypać makiem, siemieniem lnianym, białym bądź czarnym sezamem, płatkami owsianymi, kminkiem czy innymi ziołami lub ziarnami.

Jeśli ma się ochotę zjeść je ciepłe na śniadanie, po uformowaniu bułek należy wstawić je do lodówki na całą noc, rano wyjąć i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

jak zrobić bułki na zakwasieFot. Agnieszka Pietnoczka

 

Znacie inny przepis na bułki na zakwasie?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 1 =

Polecamy

Szybki obiad – przepisy

Szybki obiad – przepisy

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska