Podstawą chilli con carne jest jego oryginalny smak uzyskany dzięki przyprawie o nazwie kmin rzymski, inaczej nazywany kuminą. To dzięki niemu chilli con carne posiada swój niepowtarzalny smak.

Ponieważ tradycyjne chilli con carne nie jest raczej potrawą łagodną, nie wszyscy mogą ją lubić. Dlatego dodanie do niej papryczek chilli nie jest konieczne. Uzyskamy wtedy zmodyfikowaną, zdecydowanie łagodniejszą wersję tego meksykańskiego dania, która zapewne wszystkim zasmakuje. Ponadto dla oryginalnego smaku chilli, warto również postarać się o wspomnianą już wyżej kuminę, około 2 łyżeczek w zupełności wystarczy na cały garnek.

1 duża posiekana cebula,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
500 g mielonej wołowiny,
2 łyżki sosu chilli,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 szkl. bulionu warzywnego,
800 g pokrojonych na niezbyt małe kawałki, twarde i słodkie pomidory,
2 puszki czerwonej fasoli w zalewie,
1 puszka kukurydzy,
przyprawy do smaku (oregano, tymianek, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz, cukier).

Papryczki chilli należy umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po upływie około 10-15 minut wodę należy odsączyć, a papryczki rozdrobnić na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, około 1 łyżki, kiedy będzie już rozgrzany dodać drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Smażyć to około 2-3 minut na niewielkim ogniu, aż cebulka będzie miękka. Surowe mięso rozgnieść widelcem na drobne kawałki, przyprawić odrobinę solą i pieprzem i wrzucić do dużego garnka razem ze smażoną cebulką. Smażyć całość około 4 minut i stopniowo dodawać masę z papryczek chilli, oregano, tymianek, majeranek, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, odrobinę cukru oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucić do całości kawałki pomidorów, czerwoną fasolę i gotować całość około 30 minut.

Chilli con carne należy podawać w małych miseczkach, kiedy serwujemy je z chlebem lub na nieco większych głębokich talerzach razem z ryżem lub tortillą (którą przed podaniem należy lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku lekko skropione wodą, aby nie była zbyt sucha).

Znacie inny przepis na chilli con carne? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGrochówka – przepis
Następny artykułCiasto z rabarbarem – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here