Potrawy Ciapaty - przepis

Ciapaty – przepis

-

Ciapaty wykonane są z elastycznego ciasta składającego się z pszennej mąki, soli i wody. Dzielone na małe części są wałkowane na cienkie placki wielkości patelni, na której mają się prażyć. Ciekawy jest sposób ich podpiekania. Rozwałkowany placek wkłada się na rozgrzaną suchą patelnię i często przewraca, by zrobiły się na nim charakterystyczne ciemnobrązowe, podpieczone kółka. W niektórych rejonach południowej Azji na patelni piecze się chapati tylko przez chwilkę, a następnie przenosi nad otwarty ogień, trzymając je za brzeg specjalnymi szczypcami. Roti jest gotowe, kiedy nadmie się jak balon. Oznacza to, że gorące powietrze dostało się do środka i jest on wtedy gotowy do spożycia.

Do przygotowania typowego indyjskiego roti zwanego chapati będzie potrzebne:

pół szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
spora szczypta soli
100 ml wody

Uwaga!

Do czego warto podawać chapati? Z pewnością do wszelkiego rodzaju sosów warzywnych i mięsnych, tzw. curry. Nabieramy wtedy kawałkiem roti mięso z sosem lub napełniamy nim jak meksykańskie tortille. Neutralny smak chapatów rozprasza nieco pikantność mięsnego lub warzywnego curry i nadaje potrawie, dzięki mące razowej, dodatkowy smak.

Do miski wsypać oba rodzaje mąk i sól. Dolać wodę i zagnieść wszystkie składniki w elastyczne ciasto, po czym umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie podzielić je na kilka (ok. 6) kawałków i uformować w dłoniach kulki, każdą dobrze obtoczyć w mące, po czym rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 12-15 cm. Patelnię rozgrzać. Placki podpiekać z obu stron po dwa razy aż do pojawienia się ciemnobrązowych plamek upieczonego ciasta. W trakcie pieczeni można naciskać je łopatką, powodując naturalne wybrzuszenia z gorącym powietrzem.

Podróżując po Indiach możemy zdziwić się z powodu różnic w smaku chapatów. Okazuje się, przygotowywane są one z różnego rodzaju mąki. W zależności od rejonu Azji są to:
– mąka z ciecierzycy
– mąka z prosa
– mąka z kukurydzy
– mąka pszenna

Innym rodzajem pieczywa podobnego do powyższych podpłomyków są tandoori roti, czyli placki pieczone w specjalnym piecu. Smażoną zaś wersją chapatów jest tzw. paratha.

chapati przepis

fot. Agnieszka Pietnoczka

Znacie inny przepis na ciapaty? Podzielcie się nim!

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Kompleks małego członka – leczenie

Penis stanowi dla mężczyzn uosobienie władzy, siły i potęgi. Jest jego atrybutem i uważa go za najcenniejszy narząd swojego ciała. Większość panów jest jednak zmartwiona niewystarczającą wielkością swojego członka – najczęściej uważają go za zbyt małego.

Sushi wegetariańskie – przepis

Sushi jest potrawą pochodzącą z Japonii. Jej głównymi składnikami są ryż, ryby lub owoce morza. Wersja wegetariańska, może zawierać wszystkie lubiane przez nas warzywa.

Zobacz też

Token GSM – co to jest?

Wybierając ofertę bankowości elektronicznej poszczególnych banków, mamy zazwyczaj do wyboru bank wysyłający hasła do autoryzacji za pomocą SMS-ów lub bank, który nasze transakcje autoryzuje za pomocą tokena.

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: