Focaccia - przepis

Potrawy    
ocena

Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa, popularnego we włoskiej kuchni. Od pizzy różni ją sposób przygotowywania oraz podawania. Jest jedną z ulubionych włoskich przekąsek, podawanych przed daniem głównym lub potrawą na śniadanie towarzyszącą filiżance dobrej kawy z mlekiem.

Focaccia - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Kawałek obłożonej warzywami focacci może stać się alternatywą dla zwykłego chleba. Do wykonania jednej blaszki najprostszego rodzaju tego płaskiego drożdżowego placka będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

10 g świeżych drożdży
60 ml ciepłej wody
100 ml ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
2 szklanki mąki chlebowej (typ 650)
1 łyżeczka cienkiej soli 1
łyżeczka oregano, tymianku lub rozmarynu
oliwa z oliwek
90 g zielonych oliwek bez pestek
1 łyżeczka grubej soli

Do kubka wlać 60 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, cukier i drożdże. Wszystko rozetrzeć na gładka pastę, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cienką sól, 1 łyżkę oliwy, 100 ml ciepłej wody i wyrośnięte drożdże.
Zagnieść w misce wszystkie składniki, przełożyć na podsypany mąką blat i zagnieść ciasto w elastyczną, gładką kulę. Przełożyć na prostokątną blaszkę do ciasta i rękami natartymi oliwą naciskając rozmieścić ciasto w całej blaszce do postaci cienkiego placka. Następnie odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Odkryć ściereczkę i powciskać w równych odstępach oliwki wymieszane z łyżką oliwy. Przykryć z powrotem i trzymać w ciepłym miejscu jeszcze 30-45 minut. Po tym czasie posmarować ciasto obficie oliwą z oliwek, posypać grubą solą i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut, aż focaccia się zrumieni. Po wyjęciu pokroić w kliny i podawać z miseczką dobrej oliwy z oliwek lub sałatą z sosem winegret.      

Jeśli nie lubi się oliwek, można zamiast nich porobić tuż przed włożeniem do piekarnika wgłębienia w równych odstępach, posmarować obficie oliwą, posypać solą i ziołami. 

W celu urozmaicenia focacci można umieścić ją w mniejszej blaszce tak, by wyrosła grubsza lub obkładać ją zamiast oliwek plasterkami koktajlowych pomidorów, papryką, cukinią, drobno pokrojoną cebulą, a nawet plasterkami ziemniaków. Mocno wyrośniętą focaccię kroi się wzdłuż na  dwie kromki i przekłada warzywami, plasterkami szynki, wędliny czy sera, robiąc z niej pyszną, pożywną kanapkę.

Znacie inny przepis na foccacię? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska