Szpinak może być spożywany przez cały rok, kiedy zaopatrzymy się w zapas mrożonek. Jednak najlepszy jest wiosną i latem, kiedy mamy go pod dostatkiem, stąd właśnie o tej porze roku tak szeroki wachlarz możliwości jeżeli chodzi o potrawy przyrządzane na bazie świeżego szpinaku. Do najbardziej popularnych należą sałatki, kanapki, drobne przekąski, makarony ze szpinakiem, pierogi, naleśniki, lasagne, omlety, ciasta francuskie, zupy czy nawet ryby i owoce morza. Jest również doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań wegetariańskich.

Pomimo nieocenionych wartości odżywczych szpinaku, aby się do niego nie zrazić i nim nie znudzić, należy odpowiednio go przyprawić. Najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście potrawy ze szpinaku świeżego, niemrożonego.

Przy zakupie szpinaku należy wybrać taki, który nie ma zniszczonych, połamanych ani przebarwionych liści. Przed jego przyrządzeniem należy go dokładnie wymyć, usunąć zwiędnięte, przesuszony listki i odciąć wszystkie ogonki. Następnie można szpinak pokroić, jednak nie jest to konieczne, ponieważ można zrobić to również po ugotowaniu. Najważniejszy w przygotowaniu szpinaku jest krótki czas jego gotowania. W rzeczywistości chodzi głównie o to, aby go sparzyć i ewentualnie przez chwilę utrzymać wysoką temperaturę. Stąd też stosuje się kilka metod doprowadzenia szpinaku do stanu nadającego się do spożycia.

Jedną z nich jest gotowanie na parze. Można użyć maszyny do gotowania na parze bądź skorzystać ze sposobów stosowanych jeszcze przez nasze babcie, takich jak gotowanie w sitku czy na ściereczce z gazy ułożonej na garnku z gotującą się wodą. Gotowanie w ten sposób powinno trwać aż do momentu gdy liście będą wyglądały na zwiędnięte. Zajmuje to około 2-5 minut.

Następnym krokiem jest przyprawienie szpinaku. Wcześniej należy go jednak posiekać, na dowolnej wielkości kawałki. Natomiast do przyprawienia stosuje się najczęściej podsmażony czosnek, zeszkloną cebulkę, czerwoną paprykę czy podsmażany imbir. Nie należy jednak zapominać o przyprawieniu go do smaku przyprawą warzywną i pieprzem. Doskonale sprawdza się również jego połączenie z serkiem feta czy różnego rodzaju serami pleśniowymi. Świetnie smakuje również w sosie do makaronu przyrządzony z czosnkiem, cebulą, serem i przyprawami do smaku.

Uwaga!

Szpinak można również przyrządzić w kuchence mikrofalowej. Należy włożyć go do żaroodpornego naczynia, podlać łyżką wody, przykryć i podgrzewać przez minutę.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKrewetki – przepisy
Następny artykułSałatka z tuńczykiem – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here