Kajzerki – przepis

Potrawy    
ocena
Kajzerki to pyszne, pszenne bułki, które można jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Choć można je bez problemu kupić w sklepie, najlepiej smakują te domowe.

Kajzerki – przepis

Fot. Sylwia Załuńska

Aby zrobić domowe kazjerki, potrzebujesz:

Będzie potrzebne:
3 szklanki mąki
200 ml letniej wody
10 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
jajko
2 łyżki masła
  1. Krok pierwszy Mąkę przesiać przez sito do dużej miski, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  2. Krok drugi Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej należy uformować kulkę którą należy lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia obłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki, górną część naciąć tępym nożem.
  3. Krok trzeci Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do 20 minut.

jak zrobić kajzerkiFot. Sylwia Załuńska

Znacie inny przepis na domową kajzerki? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
4.27
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Poproszę kiedyś mamę aby mi takie zrobiła! Ulwoebiam zapach bułeczkek a najbardziej kajzerek...

~ Ktos 42 / 2018-02-26 23:59:14
oceń komentarz: (1) (1)

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska