Kasza jaglana na zielono – przepis

Potrawy    
ocena
Zalety kaszy jaglanej są nieocenione. Nie tylko jest bezglutenowa, nadaje się dla niemowląt i osób z celiakią, ale również stanowi bogate źródło witamin z grupy B, lecytyny znakomicie wpływającej na wzrok i soli mineralnych.

Kasza jaglana na zielono – przepis

Kasia Wyka

Proponuję zjeść kaszę jaglaną w nieco nietypowym wydaniu – wzbogacona szpinakiem prezentuje się ładnie i jest bardzo smaczna.

Będzie potrzebne:
Składniki (1 porcja):

1/2 filiżanki kaszy jaglanej
4 brykiety szpinaku
łyżka oliwy/oleju
2-3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania

Zielona jaglanka
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnuszka z grubym dnem, wlać nieco ponad filiżankę wody, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu do odparowania/wchłonięcia wody. Czosnek wycisnąć i poddusić na oliwie. Dodać brykiety i przykryć, aż się rozmrożą. Później zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać parmezanem. Można podawać jako uzupełnienie posiłku mięsnego lub samodzielnie.

Macie inne pomysły na przygotowanie kaszy jaglanej? Czekamy na Wasze propozycje!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 2 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Szybki obiad – przepisy

Szybki obiad – przepisy

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska