Typowy dzień każdego Anglika zaczyna się w pierwszej kolejności od tradycyjnej angielskiej herbaty. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego angielskiego menu. Na śniadanie składa się najczęściej szklanka soku pomarańczowego, sałatka owocowa, owsianka, płatki z mlekiem lub tosty z marmoladą popijane herbatą lub kawą. Z nieco bardziej sycących potraw Anglicy jadają na śniadanie jajka smażone na bekonie z dodatkiem pomidorów i grzybów.
W angielskim menu niezwykle ważne miejsce zajmuje mięso, głównie jagnięcina i wołowina oraz ryby i owoce morza. Nieco rzadziej jada się tam kurczaka, indyka czy wieprzowinę. Dania przygotowywane przez Brytyjczyków to najczęściej potrawy łatwe, szybkie i stosunkowo proste. Znacznie mniejszą wagę przywiązują oni do spożywania wyszukanych i smacznych posiłków oraz ich walorów estetycznych, które dla wielu z nas są przecież tak ważne i odgrywają znaczącą rolę podczas każdego posiłku.
Charakterystycznymi dla Brytyjczyków potrawami jest tzw. beefburger czyli zwyczajny hamburger z wołowiną i warzywami, pudding, ptyś wypiekany na słono czy zapiekane z ziemniakami warzywa. Ponadto w tamtejszym menu króluje tradycyjna pomarańczowa marmolada (bardzo gorzka), gnieciony groszek dodawany do ryby z frytkami oraz żółte sery, głównie cheddar.
Anglicy raczej nie są smakoszami zup. Stanowią one raczej przekąskę, dodatek do głównego dania, dlatego zwykle podawane są w niewielkiej miseczce i zagryzane pieczywem. Najpopularniejsze angielskie zupy to porowo-ziemniaczana, z zielonej soczewicy z bekonem, marchwiowa z pomarańczą, brokułowa z niebieskim serem pleśniowym, kalafiorowa z serem cheddar oraz pomidorowa z bazylią.
Spośród angielskich deserów wyróżnić można przede wszystkim muffiny wypiekane na słodko, marchewkowe ciasto, batoniki, w których skład wchodzą płatki owsiane połączone syropem cukrowym. Stałe miejsce w tamtejszym menu zajmuje również ciasto jabłkowe, a więc tradycyjna szarlotka czy biszkopty z rodzynkami i budyniem.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Angielskie śniadanie
Angielskie śniadanie dla jednej osoby składa się z dwóch kiełbasek, 10 dag pieczarek, dwócj plasterków bekonu, dwócj jajek, 15 dag pieczonej fasolki i keczupu. Kiełbaski smaży się okołoło 12 minut na oleju. Z kolei pieczarki smażymy na patelni zaledwie 5 minut. Podgrezwamy fasolkę z puszki, smażymy jajka sadzone.
Lubicie kuchnię angielską? Wypowiadajcie się w komentarzach.