Potrawy Kuchnia meksykańska - charakterystyka

Kuchnia meksykańska – charakterystyka

-

Ponadto podstawą i bazą wszystkich meksykańskich potraw jest tortilla, cienki kukurydziany placek (na północy Meksyku) lub pszenny (w południowej części), w który zawijany jest farsz, podawany jako dodatek do dania lub jako danie główne.

Najbardziej znanym i lubianym daniem kuchni meksykańskiej jest tortilla. Może być ona wykonywana zarówno na bazie mięsa, jak i ziemniaków, dlatego przedstawiamy przepisy na oba rodzaje.

I
1 podwójna pierś z kurczaka,
10 dag żółtej fasolki szparagowej,
3 niewielkie marchewki,
4 pszenne tortille,
niewielki kawałek tartego żółtego sera,
łyżka oliwy z oliwek,
sos pomidorowy lub czosnkowy,
sól i pieprz do smaku.

II
1 kg ziemniaków,
2 strąki czerwonej papryki,
1/2 szklanki oliwy,
2 cebule,
6 jajek,
15 dag mrożonej fasolki szparagowej,
szczypta tymianku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól,
2 łyżki czarnych oliwek.

I

Dokładnie wymytą i oczyszczoną z chrząstek i kostek pierś z kurczaka należy przyprawić z każdej strony solą i pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron na oliwie na złoty kolor. Po wystudzeniu pokroić ją na długie, cienkie paseczki. Marchewkę należy obrać, dokładnie wymyć i pokroić w cieniutkie, podłużne słupki. Fasolkę oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser również pokroić w niewielkie i cienkie słupki. Tortille wyjąć z opakowania, zawinąć w folię aluminiową i lekko podgrzać w piekarniku. Folia zapobiegnie ich wysuszeniu i połamaniu. Kiedy będą ciepłe ułożyć je na talerzy, zawinąć w nie kurczaka, fasolkę, marchewkę, żółty ser, polać sosem czosnkowym lub pomidorowy, zawinąć w folię i podgrzewać jeszcze chwilę w piekarniku.

II

Tortilla na bazie ziemniaków to inna wersja meksykańskiego dania. Obrane ziemniaki należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy się zeszkli dodać do niej ziemniaki, lekko je posolić i smażyć z obu stron aż zmiękną. Do osolonej gotującej się wody należy dodać fasolkę i gotować ją przez około 6 minut, a następnie odcedzić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na niewielkie kawałki. Jajka roztrzepać w osobnej misce. Dodać do nich podsmażone z cebulką ziemniaki, fasolkę, paprykę, przyprawić tymiankiem i solą, delikatnie wymieszać. Następnie na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przygotowaną masę, przelać i smażyć z obu stron przez kilka minut, aby jajka się ścięły. Przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać wedle uznania z czarnymi oliwkami, na ciepło lub zimno.

Dla orzeźwienia doskonale nadaje się sałatka z ryżu i awokado. Do jej wykonania potrzebne będzie pół szklanki długoziarnistego ryżu, 15 dag czerwonej fasoli z puszki, 1 awokado, 15 dag kukurydzy z puszki, 2 pomidory oraz łyżka soku z cytryny i sól do smaku. Natomiast do przyrządzenia sosu chili należy przygotować szklankę majonezu, papryczkę chili, łyżkę siekanej kolendry, oraz sól i pieprz do smaku. Składniki te należy ze sobą połączyć i przyprawić według uznania.

Ryż należy dokładnie wypłukać i gotować przez około 20 minut zalany szklanką osolonej wody uważając żeby się nie przypalił. Następnie należy przygotować warzywa. Fasolę i kukurydzę należy odsączyć z zalewy i opłukać. Pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie jak wcześniej obrane awokado, które pokrojone w niewielką kostkę należy skropić sokiem z cytryny. Kiedy ryż ostygnie należy połączyć go z warzywami, awokado i polać sosem chilli.

Lubicie kuchnie meksykańską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zrobić kolczyki z drewnianych koralików?

Oprócz mnóstwa koralików ceramicznych, szklanych czy z kamieni naturalnych istnieją też piękne paciorki wykonane z drewna. Mają one rozmaite kształty i kolory, więc warto je wykorzystać do stworzenia ciekawej biżuterii. Na pewno tego typu ozdoby będą niezastąpione do etnicznych stylizacji i są wprost idealne na lato. Pokochają je z pewnością miłośniczki wszystkiego, co naturalne.

Jak wykonać masaż kręgosłupa lędźwiowego?

Odcinek lędźwiowy posiada pięć kręgów wchodzących w skład kręgosłupa. Znajduje się w dolnej jego części. Masaż niweluje ból w odcinku lędźwiowym, zmniejsza napięcie mięśni, rozgrzewa i łagodzi dolegliwości.

Zobacz też

Kiedy ZUS może zawiesić prawo do emerytury?

Niektóre osoby będące na emeryturze muszą mieć świadomość iż Zakład Ubezpieczeń Społecznych może zawiesić im prawa do świadczenia emerytalnego.

Na czym polega organizacja dużego eventu?

Oglądając widowiskowe eventy, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wielki był ogrom pracy i jak różnorodne zadania mieli do...

Lampy LED – dlaczego warto wybrać to rozwiązanie?

50 000 godzin! Tyle wynosi średni czas pracy żarówki LED. Oznacza to, że jedna żarówka ledowa, może pracować nieprzerwanie...

Może Cię zainteresuje: