Kulebiak z grzybami – przepis

Potrawy    
ocena

Warto wypróbować przepis na klasyczny kulebiak lub przyrządzić go w innej wersji z grzybami leśnymi. Ciasto na kulebiak robimy tak samo, jak w poprzednim przypadku, jest to ciasto drożdżowe.

Do zrobienia ciasta na kulebiak z grzybami:



Będzie potrzebne:

300g mąki pszennej,
łyżka oleju,
płaska łyżeczka soli,
szczypta cukru,
30g świeżych drożdży,
1/2 szkl. mleka,
1/2 szkl. wody.

Ciasto zagniatamy i odstawiamy przykryte ściereczką  w ciepłe miejsce na około godzinę. Musi podwoić swoją objętość.

W czasie, gdy ciasto rośnie, robimy farsz grzybowy.
Do jego wykonania

Będzie potrzebne:
300g grzybów leśnych,
cebuli,
pieprzu i soli do smaku,
1/4 łyżeczki majeranku,
łyżka bułki tartej,
łyżka oleju,
łyżeczka masła.

Najpierw musimy przygotować grzyby. Muszą być ugotowane i ostudzone. Najlepiej ugotować na nich wywar na zupę. Grzyby solimy, lekko pieprzymy, kroimy dosyć drobno, najlepiej w paseczki i na końcu dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę.

Wraz z cebulą grzyby dusimy na maśle, pod przykryciem, około 15 minut. Po kwadransie dodajemy do nich olej, majeranek i zdejmujemy pokrywkę – woda z grzybów musi nieco odparować. Na końcu dodajemy bułkę tartą.

Teraz czas na przygotowanie kulebiaka. Połowę wyrośniętego ciasta wałkujemy lub rozciągamy na wielkość formy, Najlepiej robić to od razu w formie. Na ciasto wykładamy grzyby, a na wierzchu rozciągamy drugą część ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 st. C. Można po wierzchu posmarować żółtkiem i posypać kminkiem.

Kulebiak grzybowy jest w smaku bardziej delikatny niż ten klasyczny z kapustą. Równie dobrze smakuje z barszczem, ale jest pyszny także jako samodzielne danie, na zimno i na ciepło.

Znacie inny przepis na kulebiak z grzybami? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Szybki obiad – przepisy

Szybki obiad – przepisy

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska