Potrawy Kurczak teriyaki - przepis

Kurczak teriyaki – przepis

-

Do wykonania kurczaka teriyaki będziesz potrzebować:

2 łyżki sake, ćwierć szklanki mirinu (japońskie słodkie wino ryżowe), ćwierć szklanki sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki startego imbiru, 2 łyżki oleju sezamowego, 60 dag piersi z kurczaka, łyżeczka oleju arachidowego, 2 szklanki ryżu do sushi.

Wykonanie:

W szklanej lub ceramicznej misce wymieszaj sake, mirin, sos sojowy, cukier, imbir i olej sezamowy, a następnie unurzaj w tej marynacie kurczaka pokrojonego w paseczki. Zostaw na kwadrans do marynowania.

Na patelni z pokrywką rozgrzej olej arachidowy. Łyżką cedzakową wyjmuj kurczaka z marynay, lekko odsączając, i wrzucaj na patelnię. Obsmaż ze wszytskich stron. Na patelnię wlej marynatę i podgrzewaj, aż do wrzenia. Zmiejsz płomień, przykryj naczynie i duś kurczaka przez 5-10 minut.

Sprawdź, czy nie jest surowy, przekrajając jakiś większy kawałek. Łyżką cedzakową wyjmij kawałki mięsa i włóż je do miski, którą możesz nakryć folią aluminiową, by nie stygł zbyt mocno i nie wysychał.

Sos na patelni gotuj na bardzo wolnym ogniu aż zacznie przypominać ciemny syrop. Wrzuć z powrotem kurczaka, starannie wymieszaj, by gęsty sos dokładnie oblepił mięso. Podawaj z gotowanym ryżem do sushi oraz z warzywami na parze.

Chętnie ponamy inne przepisy na kurczaka teriyaki – znacie jakieś?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Przedłużanie włosów

Zabieg ten od wielu lat ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dawniej dostępny tylko dla ludzi związanych z mediami lub show-biznesem, obecnie może dokonać go każda kobieta, znudzona długim czekaniem aż włosy urosną. Samych sposobów przedłużania jest dostępnych na rynku już kilkanaście – oto niektóre z nich.

Plamy z wosku – jak je usunąć?

Specjalne uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy, a nic nie jest lepsze niż świece. Niestety usuwanie stearyny z ubrań, podłóg czy stołu może przysporzyć wielu problemów. Na szczęście, w zależności od poplamionego materiału są metody na ich oczyszczenie.

Zobacz też

Przyprawy do flaków

Flaczki, czyli zawiesista zupa, której bazą i treścią jest pokrojony w cienkie plasterki krowi żołądek, wymagają dobrego doprawienia. Nie mogą być mdłe, nie da się ich przyrządzić bez odpowiednich ziół i przypraw.

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: