Łazanki, podobnie jak inne tradycyjne i smaczne potrawy kuchni polskiej najczęściej kojarzone są z naszymi babciami – najlepszymi znawczyniami polskich potraw. To właśnie dlatego niemal każdy przepis na ich wykonanie tak bardzo się od siebie różni, zarówno pod względem składników, jak i sposobu przygotowania.
Do najprostszego i chyba najbardziej uniwersalnego przepisu na łazanki potrzeba:
opakowanie makaronu typu łazanki (choć często stosowany jest do nich również inny rodzaj makaronu),
niewielki kawałeczek boczku,
2 cebulki,
kilka pieczarek,
pęto kiełbasy toruńskiej lub innej,
cienkiej, która nadaje się do podsmażania,
mały woreczek kapusty kiszonej,
przyprawy do smaku (sól, pieprz, przyprawa warzywna).
Makaron ugotować najlepiej al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, aby się nie sklejał. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odstawić. Boczek pokroić na małe kawałeczki wykrawając ewentualne chrząstki lub kostki. Cebulki również drobno posiekać i podsmażyć razem z boczkiem na niewielkiej ilości tłuszczu pilnując, aby jej nie przypalić. Następnie dorzucić do całości oczyszczone i pokrojone na niezbyt małe kawałki grzyby. Kiedy wszystko ładnie się zeszkli, dorzucić do tego pokrojoną w półtalarki kiełbasę i nadal smażyć.
Kiszoną kapustę należy lekko opłukać, wycisnąć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Kapustę zalać wodą i gotować około 30-40 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy głównie od tego czy kapusta jest młoda czy stara. Ugotowany makaron z podsmażonym mięsem, grzybami i cebulką przełożyć do większego garnka, kapustę dodawać stopniowo, żeby całość nie była ani zbyt kwaśna, ani zbyt mdła. Łazanki powinny być lekko kwaskowe. Całość należy dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą przemieszały. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie Vegetą, wymieszać i dusić jeszcze około 5-10 minut.
Znacie inny przepis na łazanki? Podzielcie się nim w komentarzu.