Makaron al dente – przepis

Potrawy    
ocena

Makaron jest bazą wielu potraw, dodajemy go do wielu zup, często nadaje się do sałatek, zapiekanek. Możemy wybierać z ogromnej kształtów i wielkości makaronu. Pochodzi z Włoch i to we włoskiej kuchni święci triumfy. Coraz więcej ludzi często sięga po makaron, bo jest smaczny, szybko można go przyrządzić. Łatwo łączy się z różnego rodzaju sosami, właściwie wszystko do niego pasuje.

Makaron al dente – przepis

sxc.hu

Makaron jednak nie zawsze jest idealny, szczególnie dla osób odchudzających się. Makaron w większych ilościach tuczy. Możemy jednak wybierać pomiędzy makaronami z różnych zbóż, makaronami pełnoziarnistymi, które są znacznie bardziej dietetyczne. Makaron musi być ugotowany al dente, wtedy smakuje najlepiej.

Jak ugotować makaron al dente? Najpierw trzeba wiedzieć, co właściwie znaczy to włoskie określenie. Al dente oznacza dosłownie „na ząb”. Makaron jest gotowy, kiedy jest jeszcze lekko twardy, jędrny, nie jest rozpadającą się lepką papką. Dla niektórych al dente oznacza po prostu niedogotowany. Aby w ten sposób ugotować makaron potrzebujemy od 5 do 12 minut, nigdy więcej. Jest to zależne od rodzaju i wielkości – drobny gotujemy krótko, większy – dłużej.

Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, lekko osoloną. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywierał do ścianek i dna garnka. Tuż przed końcem gotowania wlewamy kroplę oliwy – dzięki temu makaron się nie sklei. Pamiętajmy jednak, że do klasycznego spaghetti nie wolno tego robić – we włoskiej tradycji jedzenia, makaron powinien się kleić. Makaron odcedzamy wylewając wodę i jest już gotowy.

UWAGA!

Pszeniczne, ciemne makarony razowe gotujemy krócej – około 5 minut. Przy dłuższym gotowaniu zaczynają bardzo szybko się rozpadać.

Znacie inne sposoby na przyrządzenie makaronu al dente? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
3.33
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Szybki obiad – przepisy

Szybki obiad – przepisy

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska