Papryka faszerowana mięsem mielonym – przepis

Potrawy    
ocena

Faszerowana papryka to bardzo smaczne danie, które najczęściej serwowane jest w naszych domach, kiedy ceny papryki nieco spadają. Co więcej, dużą zaleta tej potrawy jest możliwość jej mrożenia, a co za tym idzie – za jednym razem można zrobić kilka, a nawet kilkanaście takich papryk, zamrozić, później zaś co jakiś czas rozmrażać, najlepiej w mikrofali. W ten sposób możemy mieć w zapasie szybkie, łatwe do zrobienia danie na tzw. „czarną godzinę”.

Papryka faszerowana mięsem mielonym – przepis

photoxpress.com

Do zrobienia faszerowanej papryki najlepsza będzie czerwona, ponieważ jest najbardziej aromatyczna i najlepiej komponuje się smakowo. Zamiast ryżu farsz można wykonać również z kaszy gryczanej, papryka jest wtedy równie smaczna. Natomiast papryki, które wybieramy do tego przepisu, powinny być stosunkowo kształtne i regularne, raczej niskie i szerokie niż wysokie – aby wyglądały jak małe miseczki, ładnie i estetycznie.

Do zrobienia papryki faszerowanej mięsem mielonym będą potrzebne:

Będzie potrzebne:

8 strąków czerwonej masywnej papryki
20 dag wieprzowiny
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oliwy
łyżka przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego ryżu
1 jajko
cebulka
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
masło do wysmarowania naczynia

Cebulę należy obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na maśle, uważając, aby się nie spaliła. Mięso mielmy, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, całość mieszamy z ryżem i jajkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Strąki papryki należy umyć, ściąć z nich wierzch, wydrążyć gniazdo nasienne, nałożyć farsz i przykryć odciętymi wcześniej „kapeluszami”. Przekładamy wszystkie papryki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej masłem, wlewamy do niego bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając paprykę bulionem z dna naczynia.

Znacie inny przepis na paprykę faszerowaną? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.29
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Szybki obiad – przepisy

Szybki obiad – przepisy

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska