Pasta z wędzonych szprotek – przepis

Potrawy    
ocena
Jeżeli jesteście wielbicielami rybnych past, na pewno próbowaliście tych na bazie wędzonej makreli czy łososia, ale czy wiecie, że bardzo dobrze w tym wydaniu sprawdzają się wędzone szprotki.

Pasta z wędzonych szprotek – przepis

Fot. Irena Grummich

Każdy, kto lubi ryby, na pewno zechce spróbować pysznego połączenia świeżej kajzerki z tą doskonałą, pachnącą morzem pastą.

Będzie potrzebne:
Składniki:
250 g szprotek wędzonych
2-3 jajka na twardo
pół pęczka koperku
majonez bez cukru
sól, pieprz
opcjonalnie ogórek kiszony i cebula albo szalotka

Pasta ze szprotek
Fot. Irena Grummich

Wykonanie:

Szprotkom oderwij łebki, jajka obierz i pokrój w ósemki. Koperek drobno posiekaj. Rybki i jajka wrzuć do blendera i chwilę miel na niskim biegu – chodzi o to, by składniki nie utworzyły puszystego musu, a raczej rozdrobniły się na zauważalne kawałki. Przełóż zawartość blendera do miski, dodaj trochę majonezu i koperek. Jeśli lubisz, możesz do pasty dodać drobniutko posiekaną cebulkę i pokrojonego w drobną kosteczkę obranego kiszonego ogórka. Pamiętaj jednak, że pasta z surową cebulą szybko się psuje, nie należy jej więc zbyt długo przechowywać.

Jaki jest Wasz ulubiony przepis na szprotki? Podzielcie się nim z nami!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska