Klasyczne pierogi są lepione z ciasta i gotowane, pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Ich farsz może być bardzo różnorodny, w zależności od regionu, kultury, upodobań czy nawet okazji, na jaką są lepione. I tak najczęściej jest to mielone ugotowane mięso, kiszona kapusta z grzybami, owoce, kasza gryczana, twaróg na słodko lub słono z ziemniakami i smażoną cebulką.
Do przygotowania ciasta na pierogi
30 dkg mąki,
1 jajko,
odrobina oleju,
sól.
W wysypanej na stolnicy mące należy zrobić dziurkę, wlać do niej składniki i wyrabiać ciasto. Dla uzyskania lepszej, bardziej elastycznej konsystencji dodawać po trochę gorącej wody. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Nie należy zbyt mocno podsypywać go mąką, ponieważ pierogi wyjdą twarde i niesmaczne.
Wyrobione ciasto należy podzielić na mniejsze kawałki i każdy z osobna mocno rozwałkować na cienką warstwę. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi i układać na posypanej mąką desce lub talerzu. Przygotowane pierogi należy wrzucać na wcześniej zagotowaną, lekko osoloną wodę. Pierogi są gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię wody i chwilę się jeszcze pogotują, około 2 minut. Należy je odcedzić z wody i od razu spożywać. Jednak w zależności od nadzienia mogą one wymagać jeszcze dodatkowego podsmażenia na głębokim tłuszczu, np. pierogi z mięsem.
Farsz do pierogów można podzielić na obiadowy, na bazie mięsa, kapusty czy ziemniaków i na deserowy, składający się głównie z owoców, takich jak truskawki, jagody, śliwki czy ze słodkiego twarożku. Co więcej w niektórych krajach pierogi faszeruje się również rybami, jajkami na twardo, marmoladą, a nawet czekoladą i miodem.
Owoce do pierogów wkładamy zwykle bez większego przygotowania, zwykle wystarczy je lekko posłodzić i rozdrobnić jeśli to konieczne. Przygotowania wymagają ewentualnie borówki, które przed ułożeniem na cieście dobrze jest delikatnie obtoczyć w mące.
Doskonałym nadzieniem jest również przygotowany na słodko twarożek. Biały ser należy mocno ugnieść widelcem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia, dodać od niego żółtko, saszetkę cukru waniliowego, odrobinę zwykłego cukru, śmietany i dokładnie wyrobić. Tak przygotowane pierogi na słodko doskonale smakują po polaniu roztopionym masłem i posypaniu dodatkowo cukrem. Natomiast pierogi przygotowywane na słono najlepiej smakują po podsmażeniu w głębokim tłuszczu albo polaniu tłuszczem ze skwarkami lub zeszkloną cebulką.
Znacie inny przepis na pierogi? Podzielcie się nim w komentarzach.