Quiche ze szpinakiem i marchewką - przepis

Potrawy    
ocena

Jeśli ktoś nie spotkał się nigdy z takim daniem jak quiche, warto wyjaśnić, że jest to rodzaj nadziewanego warzywami i „sosem” jajeczno-śmietanowym ciasta. Ciasto jest kruche i wyborne. Dziś polecamy jego wersję z marchewką i szpinakiem.

Quiche ze szpinakiem i marchewką - przepis

sxc.hu

Będzie potrzebne:

Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 150 g masła
- szczypta soli

Farsz:
- łyżka oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- paczka mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 1 marchewka starta na tarce
- 3 jajka
- szklanka startego cheddara (ew. paczkowanej mieszanki tartych serów)
- 1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Z mąki, masła, mleka i soli zagnieć jednolite ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki, by nabrało właściwej konsystencji. Rozwałkuj je na placek, wyłóż nim blachę na tartę lub tortownicę i piecz w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim na jasnozłoto posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, szpinak i marchew i duś, aż płyn odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, odstaw na 5 minut, by przestygła i dodaj roztrzepane jajka wymieszane z tartym serem. Dopraw, bardzo dokładnie wymieszaj zawartość patelni i wlej do zapieczonego już ciasta.

Piecz jeszcze pół godziny w gorącym piekarniku – aż patyczek wbity w środek będzie suchy i czysty.

Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =

Polecamy

Szybki obiad – przepisy

Szybki obiad – przepisy

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska