Tajemnica smacznej i zdrowej ryby tkwi w jej smażeniu. Jest to najpopularniejszy sposób jej przyrządzania. Jednak nawet w przypadku prawidłowego i dokładnego smażenia, jeżeli ryba była wcześniej niewłaściwie do tego przygotowana, efekt nie będzie zbyt efektowny. Dlatego warto poznać zasady prawidłowego przygotowania i smażenia ryb.

Podając na obiad danie ze świeżej ryby najpierw należy dokładnie ją wypłukać, a następnie zalać mlekiem i odstawić pod przykryciem na około 2 godziny. Ryba straci nieprzyjemny zapach, będzie delikatna i szlachetna w smaku. Po wyjęciu ryby z mleka należy ją dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem i lekko skropić sokiem z cytryny. Osuszenie jest bardzo ważne, ponieważ bez niego ryba nie wsiąknie panierki i będzie rozpadać się podczas smażenia. Następnie rybę należy posolić z obu stron i przystąpić do panierowania.

Panierka do ryby powinna być zrobiona z jajka, ewentualnie z dodatkiem odrobiny Vegety i mąki. Należy ją najpierw obtoczyć dokładnie w mące. Dzięki temu jajko nie spłynie po jej śliskiej powierzchni. Kolejnym etapem jest dokładne obtoczenie jej w bułce tartej. Rybę najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub na innym rodzaju oleju, z wyłączeniem słonecznikowego, najczęściej używanego w naszych kuchniach. Jest on niewskazany, ponieważ smażenie na nim ryb sprawia, że zawarte w rybie kwasy są neutralizowane przez obecne w oleju słonecznikowym kwasy tłuszczowe omega-6. Prowadzi to do przyspieszonego procesu starzenia całego organizmu. Oczywiście smażenie wyłącznie na oliwie z oliwek byłoby doskonałym rozwiązaniem.

Na patelnię należy nalać nieco więcej tłuszczu niż zwykle i mocno go rozgrzać. Na gorącej patelni ryba będzie się doskonale smażyć, a panierka nie wchłonie zbyt dużej ilości tłuszczu. Podczas smażenia należy nieco zmniejszyć ogień i z każdej strony zrumienić ją przez około 7 minut. W tym czasie nie należy jej odwracać ani podnosić dopóki jej brzegi nie będą rumiane, lekko brązowe. Zapobiegnie to jej rozpadaniu na mniejsze kawałki. Po zdjęciu ryb z patelni należy ułożyć je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Uwaga!

Należy również pamiętać, aby ryb nie smażyć pod przykryciem, ani nie przykrywać ich zaraz po usmażeniu, ponieważ nasiąkną wtedy własną parą i stracą chrupkość.

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSałatka z tuńczykiem – przepis
Następny artykułStrogonow – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here