Sos beszamelowy – przepis

Potrawy    
ocena

Sos beszamelowy, inaczej nazywany po prostu beszamelem, to bardzo prosty i podstawowy sos stanowiący doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych, zapiekanek, pizz jak i gotowanych warzyw. Stanowi doskonałą bazę do wymienionych już potraw, uzupełniając je, a jednocześnie nie dominując i nie zaburzając ich smaku. Jednak, pomimo swojej prostoty wymaga od przygotowującej go osoby cierpliwości i skrupulatnego trzymania się przepisu i właśnie stąd wynika zwykle najwięcej związanych z nim problemów.

Sos beszamelowy – przepis

photoxpress.com

Do przygotowania sosu beszamelowego potrzebne są:

Będzie potrzebne:

2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
pół litra zimnego mleka,
sól, pieprz,
Vegeta,
gałka muszkatołowa,
łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
szczypta cukru,
1 żółtko

W rondelku, na małym ogniu należy rozpuścić masło, uważając, aby go nie spalić. Następnie należy dodać do niego 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką i jednolita konsystencję. Kiedy już uzyska pożądany wygląd, garnek należy zdjąć z ognia i dolewać po trochu zimnego mleka cały czas energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki, które później będą niemożliwe do rozmieszania. Na sam koniec należy dodać przyprawy do smaku, łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę cukru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia, kiedy lekko przestygnie, należy dodać do całości 1 żółtko i ponownie dokładnie wymieszać.

Gęstość sosu zależy głównie od proporcji składników. Można je więc wedle uznania modyfikować. Do mięs najlepszy jest nieco rzadszy, a do zapiekanek czy pizzy gęstszy, aby nie spływał z nich. Modyfikacji można dokonywać również w smaku, zgodnie z upodobaniami. I tak przykładowo sos do mięsa drobiowego powinien zawierać nieco mniej gałki muszkatołowej, do zapiekanek i warzyw może być jej nieco więcej, aby smak był bardziej wyrazisty.

Znacie inny przepis na sos beszamelowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.40
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska