Strogonow – przepis

Potrawy    
ocena

Nazwa tej pysznej potrawy pochodzi od hrabiego Stroganowa, który podczas często urządzanych przez siebie uroczystych obiadów podawał najczęściej właśnie polędwicę z pieczarkami jako danie główne. Te składniki są podstawą strogonowa, nazywanego także boeuf strogonow.

Strogonow – przepis

photoxpress.com

Choć jego najważniejszym składnikiem jest polędwica, w przypadku jej braku można użyć innego gatunku mięsa, potrawa nie straci na swoim smaku.

Do przygotowania najbardziej znanego i najczęściej spotykanego w polskich domach przepisu na strogonow

Będzie potrzebne:

80 dag polędwicy wołowej,
3 łyżki masła,
2 cebule,
150 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
150 ml śmietany,
1 łyżkę mąki,
mieloną czerwoną paprykę słodką,
3 ogórki konserwowe,
1/2 kg pieczarek,
2 czerwone papryki,
1 łyżkę musztardy,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie strogonowa nie jest wcale trudne i każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Mięso należy dokładnie wymyć i opłukać. Następnie trzeba wyciąć z niego wszystkie błony, chrząstki i tłuste kawałki, ponownie je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć mąką. Należy podsmażyć je w dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła razem z pokrojonymi w niezbyt duże kawałki pieczarkami, uważając by ich nie przypalić. Przysmażoną cebulę z pieczarkami włożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojone w słupki ogórki konserwowe, pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę i całość zalać bulionem, a resztę uzupełnić wodą. Dodać do tego łyżkę musztardy, przecier pomidorowy i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Przed samym podaniem, już nie gotując, do strogonowa można dodać kilka łyżek śmietany. Należy zrobić to ostrożnie, aby się nie zwarzyła. W tym celu trzeba odlać nieco strogonowa do osobnego naczynia, tam połączyć go ze śmietaną i dopiero wtedy wlać do garnka z całością dania. Na koniec można również delikatnie zagęścić strogonow wodą z dodatkiem mąki. Tak przygotowany posiłek można podawać z ryżem, chlebem, ziemniakami lub kaszą.

Przedstawiony wyżej przepis na strogonow jest jednym z wielu. Strogonoff to bardzo specyficzna potrawa, podobnie jak bigos, kwaśnica czy grochówka, w której niemal każda pani domu wprowadza pewne modyfikacje. Jednak mięso, pieczarki i papryka to jego podstawa.

Znacie inne przepisy na strogonowa? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
3.96
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 5 =

bardzo smakowite

~ / 2012-10-05 12:26:13
oceń komentarz: (0) (0)

bardzo dobre

~ / 2012-10-05 12:27:03
oceń komentarz: (0) (0)

smaczne

~ / 2012-10-05 12:27:27
oceń komentarz: (0) (0)

Hm ja zrobiłam na łopatce i na domowych ogórkach konserwowych w chili wyszło wyśmienicie

~ / 2012-12-29 16:39:18
oceń komentarz: (0) (0)

hm ja zrobiłam na łopatce wieprzowej i dodałam swojej roboty ogórki konserwowe w chili wyszło wysmienite

~ / 2012-12-29 16:40:36
oceń komentarz: (0) (0)

Strogonoff oryinalny to wołowina i pomidory nic więcej

~ / 2013-02-15 11:49:48
oceń komentarz: (0) (0)

"...aby się nie zważyła." A powinno być "zwarzyła". Dlaczego? Bo zwarzyć, wywar, jest pochodną słowa warzyć (staropolskie i gwarowe gotować), a to z kolei od "war". Zatem zmienia się na rz a nie na ż. P.S. przepis dobry, podobny do większości internetowych, dodam tylko, że potrawki a'la Stroganof z wieprzowiny czy jakichkolwiek ochłapów też zawsze są dobre, wystarczy przypilnować, aby mięso było uwarzone na miękko. Jeśli zaś zależy nam na dbałości o smak tradycyjny (oryginalny), to do obtaczania mięsa należy użyć mąki z czarnym mielonym pieprzem, a pieczarki i cebulę kroimy koniecznie w tzw. ząbki, a nie w plasterki, no i bez papryki! I nie koncentrat pomidorowy tylko przecier.

~ Jacek / 2018-07-21 19:09:16
oceń komentarz: (0) (0)

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska