Ponieważ przyrządzenie oraz samo spożywanie sushi wymaga pewnej oprawy i klimatu, wielu osobom wydaje się, że samodzielne przygotowanie tradycyjnego sushi wymaga wprawy. Jednak nie ma nic bardziej błędnego. Postępując krok po kroku, zgodnie z przepisem, można z powodzeniem przyrządzić je w domu, a będzie równie smacznie i profesjonalnie wykonane. Ponadto będzie to doskonała okazja do zorganizowania japońskiego wieczoru.
Przed przystąpieniem do zrobienia sushi należy zaopatrzyć się w pewne przyrządy i składniki. Wśród nich najważniejsze to specjalny ryż do sushi, ułatwiający sklejanie ryżu ocet ryżowy, zielone prasowane algi, zielony chrzan wasabi, marynowany imbir, sos sojowy oraz składniki do nadzienia, m.in. awokado, ogórek, surowy łosoś, ryba maślana, tuńczyk, gotowane krewetki, smażony lub wędzony węgorz czy paluszki krabowe, tzw. surimi. Poza tym do przyrządzenia sushi konieczna będzie mata bambusowa, małe miseczki do sosów i ewentualnie pałeczki do ich jedzenia.
Fot. kalejdoskopsmakow.pl
Najprostszym sposobem na zrobienie sushi są tzw. rolki. Najpierw należy ugotować ryż, jednak wcześniej trzeba go płukać tak długo, aż woda będzie czysta i gotować zgodnie z czasem oznaczonym na opakowaniu. Do osobnej miseczki wlać niepełne 2 łyżki octu ryżowego, dodać do nich cukier oraz sól do smaku i dokładnie wymieszać. Kiedy uzyska on pożądany smak, ocet należy przelać do ryżu i dokładnie wymieszać, tak, aby nie był zbyt sypki. W razie potrzeby dodać go jeszcze trochę, aby związał ryż. Następnie wykonując sushi należy najpierw rozwinąć na stole matę bambusową, później arkusz wodorostów lub alg i na 2/3 ich powierzchni równomiernie rozkładać ryż cienką warstwą, ale bez widocznych dziur. Na tak przygotowanym podkładzie układamy wybrane składniki i przy pomocy maty bambusowej zawijamy je ciasno w ruloniki. Następnie kroimy na paseczki, jak małe roladki, jemy maczając w miseczce z sosem sojowym lub w chrzanie wasabi.
Sposobów na wykonanie nadzienia do sushi jest wiele. Warzywa i ryby trzeba dokładnie oczyścić, pociąć na podłużne paski i układać według poszczególnych kombinacji. W skład sushi mogą wchodzić surowe ryby w różnych zestawach:
– paluszki krabowe z ogórkiem i awokado,
– łosoś, ryba maślana, tuńczyk lub krewetki z awokado i ogórkiem,
– paluszki krabowe z łososiem, ogórkiem, awokado,
– paluszki krabowe z awokado i układanymi na wierzchu plasterkami łososia.
Natomiast do sushi bez surowych ryb można wykorzystać:
– awokado,
– gotowane krewetki, sałatę, awokado i majonez,
– pieczonego łososia z awokado i majonezem.
Znacie inne przepisy na sushi? Podzielcie się nimi w komentarzach.