Co zrobić, kiedy warzywa się rozgotują?

Prowadzenie domu    
ocena

Ugotowanie warzyw tak, aby nie były zbyt miękkie, ani zbyt twarde czasami okazuje się nie lada wyczynem. Jednak kiedy przydarzyło się nam przegapić optymalny moment wyłowienia warzyw z wrzątku, można wykorzystać w zupełnie inny sposób.

Co zrobić, kiedy warzywa się rozgotują?

sxc.hu

Rozgotowane warzywa można zamienić na pyszne, wegetariańskie kotleciki. Warzywa należy odcedzić, rozdrobnić do końca, dodać jedno jajko, sól i pieprz według uznania, rozmaryn lub inne ulubione zioła, uformować i usmażyć.

Można też zrobić z nich tartę warzywną. Należy wpierw przygotować kruchy spód i go trochę podpiec, a na nim układać nasze warzywa, zalać całość nadzienia jajkiem rozmieszanym ze śmietaną, dodać soli i pieprzu do smaku i upiec w piekarniku.

Przepis na spód: 1,5 szklanki mąki wsypać do miski, dodać pół kostki zimnego masła, szczyptę soli, ewentualnie troszkę zimnej wody. Szybko zagnieść, włożyć do woreczka i schować do lodówki.

Jeśli rozgotowały się ziemniaki, to najlepszym wyjściem jest podanie ich w postaci puree. W tym celu należy je jak najlepiej rozdrobnić, np. widelcem czy blenderem. Ważne, żeby miały gładka konsystencję.

Rozgotowane warzywa znajdą także zastosowanie w kopytkach, knedlach czy też plackach ziemniaczanych.

Warzywa, które są rozgotowane, można także zamienić na zupę-krem. Wystarczy ulubione warzywa zalać wywarem, zmiksować, dodać śmietanę i warzywa do smaku. Muszą mieć kremową konsystencję, wtedy nie tylko smakują, ale też pięknie wyglądają.

Warzywa w rozgotowanej postaci znajdą też zastosowanie w omlecie. Do omletu dodaje się warzywa według uznania, w zależności od indywidualnych upodobań. Podstawą omletu są rozbełtane jajka z dodatkiem soli i pieprzu i odrobiną wody. Wśród omletów można wymienić odmiany m.in. takie jak: francuskie, hiszpańskie czy angielskie. Jestem więc pewna, że każdy znajdzie coć dla siebie.

Należy jednak pamiętać, że mimo tego że warzywa te da się uratować i podać pod inną postacią, to nie są już pełnowartościowe. W trakcie gotowania tracą witaminy, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Podałam kilka przykładów na to, co zrobić z warzywami, które się rozgotują. Czasami warto jednak eksperymentować i metodą prób i błędów wymyślić nowe sposoby.

Jakie inne przepisy znacie na wykorzystanie rozgotowanych warzyw? Podajcie nam je w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 4 =