Rozgotowane warzywa można zamienić na pyszne, wegetariańskie kotleciki. Warzywa należy odcedzić, rozdrobnić do końca, dodać jedno jajko, sól i pieprz według uznania, rozmaryn lub inne ulubione zioła, uformować i usmażyć.
Można też zrobić z nich tartę warzywną. Należy wpierw przygotować kruchy spód i go trochę podpiec, a na nim układać nasze warzywa, zalać całość nadzienia jajkiem rozmieszanym ze śmietaną, dodać soli i pieprzu do smaku i upiec w piekarniku.
Jeśli rozgotowały się ziemniaki, to najlepszym wyjściem jest podanie ich w postaci puree. W tym celu należy je jak najlepiej rozdrobnić, np. widelcem czy blenderem. Ważne, żeby miały gładka konsystencję.
Rozgotowane warzywa znajdą także zastosowanie w kopytkach, knedlach czy też plackach ziemniaczanych.
Warzywa, które są rozgotowane, można także zamienić na zupę-krem. Wystarczy ulubione warzywa zalać wywarem, zmiksować, dodać śmietanę i warzywa do smaku. Muszą mieć kremową konsystencję, wtedy nie tylko smakują, ale też pięknie wyglądają.
Warzywa w rozgotowanej postaci znajdą też zastosowanie w omlecie. Do omletu dodaje się warzywa według uznania, w zależności od indywidualnych upodobań. Podstawą omletu są rozbełtane jajka z dodatkiem soli i pieprzu i odrobiną wody. Wśród omletów można wymienić odmiany m.in. takie jak: francuskie, hiszpańskie czy angielskie. Jestem więc pewna, że każdy znajdzie coć dla siebie.
Należy jednak pamiętać, że mimo tego że warzywa te da się uratować i podać pod inną postacią, to nie są już pełnowartościowe. W trakcie gotowania tracą witaminy, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Podałam kilka przykładów na to, co zrobić z warzywami, które się rozgotują. Czasami warto jednak eksperymentować i metodą prób i błędów wymyślić nowe sposoby.
Jakie inne przepisy znacie na wykorzystanie rozgotowanych warzyw? Podajcie nam je w komentarzach.