Grillowanie - porady

Prowadzenie domu    
ocena

Warto przypomnieć o kilku zasadach, które umilą nam czas spędzany z rodziną czy przyjaciółmi w ogrodzie przy ruszcie pełnym pyszności.

Grillowanie - porady

sxc.hu

Po pierwsze, należy dobrze ustawić grill, tj. w miejscu osłoniętym od wiatru i w taki sposób, aby nikomu nie przeszkadzał.

Po drugie, należy wcześniej przygotować wszystkie podpałki i akcesoria przydatne podczas grillowania. Nie warto potem tracić czasu na szukanie czegoś, kiedy mięso przypala się na ruszcie.

Po trzecie, należy pamiętać, aby nie używać do podpalania grilla żadnego denaturatu czy benzyny, bowiem w ten sposób można nie tylko się poparzyć, ale także zniszczyć zdrowie.

Po czwarte, polecam używanie specjalnych tacek do grillowania, aby zapobiec spadaniu tłuszczu na żar. Jeśli tłuszcz się topi i spada poniżej, to wytwarzają się szkodliwe substancje chemiczne. Warto mieć to na uwadze.

I po piąte, przed położeniem mięsa na ruszt, należy ruszt dobrze wysmarować olejem, aby nic do niego nie przywierało, a na węgiel można rzucić ulubione zioła, które dodadzą odpowiedniego aromatu.

Najlepiej jest mięso marynować przez około 12-24 godziny (w zależności od rodzaju mięsa). Jeśli jednak nie mamy tyle czasu, to warto je marynować choć przez pól godziny tuż przed grillowaniem. Marynaty można kupić gotowe, ale warto przygotować własne (np. olej z dodatkiem soku z cytryny i ulubionych ziół).

Jakie więc mięso nadaje się najlepiej na grilla? Najlepsze jest chude mięso, np. drobiowe udka i piersi. Można także wybrać kotlety cielęce, karkówkę, żeberka, schab czy kiełbasę.

Mięso należy teraz pokroić na równe kawałki, wtedy będą się równomiernie piec. Nie należy ich solić ani przed pieczeniem, ani w trakcie, gdyż mięso za bardzo wyschnie – sól używa się już po zdjęcia mięsa z rusztu.

Duże kawałki mięsa, np. z kurczaka, należy przewracać kilka razy po to, aby się równomiernie i dobrze dopiekło.

Mięso w postaci kotletów, sznycli oraz steków najlepiej jest przewracać tylko raz – pozostaną wtedy soczyste.

Kotlety na grill będą się piekły idealnie, jeśli nie będą grubsze niż 2 cm.

Kiełbasa najlepsza jest ta specjalnie przeznaczona na grilla. Przed położeniem na ruszt kiełbasę należy ponacinać, a w to miejsce powkładać np. czosnek. Podczas pieczenia można polewać kiełbasę piwem, wtedy będzie miała niesamowity smak.

Ciekawym pomysłem na grilla są szaszłyki. Na szaszłyki najlepiej nadaje się mięso, które nie potrzebuje dużo czasu na upieczenie, a więc wątróbka, polędwica wieprzowa, pierś z indyka czy z kurczaka. Składniki na szpadki umieszcza się dość luźno, można też poprzeplatać je boczkiem. Mięso najlepiej jest pokroić w takie same kawałki, wtedy poszczególne kawałki upieką się w tym samym czasie.

Smacznego!

Czy często grillujecie? Jakie potrawy najczęściej trafiają u Was na ruszt? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 3 =