Kuchenkę należy myć na bieżąco. Ważne, aby robić to bezpośrednio po gotowaniu. Dzięki regularności na kuchence nie rozmnażają się bakterie, które są bardzo niebezpieczne dla organizmu ludzkiego. Nie trzeba także używać silnie działających środków chemicznych, które zazwyczaj są toksyczne i drażnią skórę, oczy i drogi oddechowe. Wynika więc z tego, że po prostu warto umyć kuchenkę tuż po jej użyciu.
Jak więc to robić najlepiej?
Po zakończeniu gotowania należy wytrzeć płytę kuchenki w celu usunięcia resztek jedzenia. Należy wycierać z ciepłej, a nie gorącej kuchenki. Do czyszczenia wystarczy woda z octem. W roztworze należy zmoczyć ściereczkę, usunąć nadmiar wody i przemyć powierzchnię kuchenki. W ten sposób można także wyczyścić piekarnik.
Jeśli ktoś używa kuchni z grzałką halogenową czy kuchni z płytą witroceramiczną, to zarówno podczas jej używania, jak i mycia, należy postępować zgodnie z instrukcją, która jest zawsze załączana do sprzętu AGD. Jeśli coś się wyleje na powierzchnię, to należy szybko wytrzeć, aby kuchenka się nie zniszczyła.
Do zestawu kuchenki należy także okap. I on wymaga regularnego czyszczenia, ponieważ zbiera się w nim tłuszcz. Jeśli w okapie jest wymienny filtr węglowy, to trzeba go wymieniać co dwa miesiące. Nie można dopuszczać do tego, aby nasiąknął tłuszczem, bowiem wtedy straci swoją skuteczność.
Kratki, na których stawia się garnki na kuchenkach gazowych, również należy regularnie czyścić. Można je myć w zmywarce do naczyń, można także myć w gorącej wodzie z dodatkiem proszku do prania.
Do mycia kuchenki i kratek przydatna jest zwykła soda i ocet. Jeśli kratki są bardzo zabrudzone, to można je zamoczyć w wodzie z dodatkiem sody i octu.
Jeśli na jej powierzchni znajduje się stare, przypalone pożywienie, to usunąć je można również dzięki roztworowi wody, sody i octu. Wystarczy przygotować taki roztwór i trzymać w spryskiwaczu. Można też posypać powierzchnię kuchni sodą, polać octem i poczekać. Będzie nawet słychać charakterystyczny odgłos. Ten odgłos to dowód na to, że ocet i soda działają na brud i tłuszcz.
Uwaga!
Jeśli podczas gotowania, na płytę wykipi jakaś potrawa, to należy ją zasypać solą. Dzięki temu nie przypali się i łatwiej da się usunąć.
Czym czyścicie brudną kuchenkę? Jakich specyfików używacie? Dajcie znać w komentarzu.