Jak gotować brukselkę? Przepisy

Prowadzenie domu    
ocena
Brukselka należy do roślin z rodziny kapustnych i tak naprawdę, choć wszyscy posługują się zdrobnieniem, nazywa się kapustą brukselską. Jej amatorzy cieszą się zwłaszcza późną jesienią i wczesną zimą, kiedy to nadchodzi czas zbiorów. Jak je przyrządzają?

Jak gotować brukselkę? Przepisy

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Gotowanie brukselki nie jest trudne. Najprostszym sposobem przyrządzenia brukselki jest ugotowanie jej w wodzie.

Będzie potrzebne:
40-50 dag kapusty brukselskiej
sól i cukier (do smaku)
łyżka masła
3 łyżki tartej bułki

 

Brukselkę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć i włożyć do wrzącej, osolonej z dodatkiem cukru wody.  Gotować bez przykrycia aż do miękkości. Następnie odcedzić. Posypać uprażoną na maśle bułką tartą (masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy bułkę tartą i prażymy na małym ogniu, aż bułka nabierze ciemnobrązowego koloru).

W innej wersji można polać ugotowaną i odcedzoną brukselkę rozpuszczonym masłem i oprószyć podsuszoną na suchej patelni bułką tartą.

Tak przyrządzona brukselką można podawać na przykład do kotletów schabowych, pieczonych mięs i ryb.

Smacznym sposobem spożycia owych małych kapuścianych główek jest dodanie do nich bekonowych skwarek.

Będzie potrzebne:
40-50 dag kapusty brukselskiej
sól i cukier do smaku
15-20 dag wędzonego boczku lub bekonu

Brukselkę ugotować tak, jak w poprzednim przepisie. Boczek lub bekon pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małym płomieniu aż do wytopienia się tłuszczu i uzyskania chrupkich skwarek. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę rozłożyć na talerzyki, skropić odrobiną wytopionego tłuszczu, posypać usmażonymi kostkami boczku, podawać od razu jako samodzielne danie bądź jako dodatek do mięs.

Ciekawą smakową wersją tego dania jest posypanie kapustki z boczkiem drobno startym parmezanem.

Brukselka swoim smakiem może wzbogacić także inne gotowane potrawy. Należy do nich choćby zupa jarzynowa, do której główki kapusty brukselskiej dodajemy razem z innymi warzywami, kapuśniak ze słodkiej kapusty – wtedy wskazane jest dolanie do wywaru odrobinę octu, żeby rozrzedzić trosze mdły posmak kapuścianych jarzyn. Ugotowane brukselki można dodawać także do przygotowanego osobno rosołu z drobiowymi lub wieprzowymi pulpecikami.

jak gotować brukselkęFot. Agnieszka Pietnoczka

Jakie są Wasze ulubione dania z brukselki?

OCENA
3.17
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 4 =