Jak mrozić grzyby?

Prowadzenie domu    
ocena

Dzięki różnym sposobom konserwacji, możemy cieszyć się wieloma rodzajami owoców, warzyw i grzybów nie tylko w sezonie, ale także poza nim. Mrożenie, suszenie czy marynowanie żywności pozwala nam delektować się różnymi smakami kiedy tylko zechcemy.

Jak mrozić grzyby?

sxc.hu

Można mrozić właściwie wszystkie grzyby. Często jednak te ładne, o nieuszkodzonych kapeluszach i zgrabnych ogonkach, przeznacza się do marynowania czy suszenia, a te, które nie wyglądają najlepiej, przeznacza się właśnie do mrożenia.

Zanim weźmiemy się za mrożenie, musimy najpierw dokładnie obejrzeć grzyby, czy nie są robaczywe, a następnie dokładnie je oczyścić. Kapelusz czyścimy mokrą ściereczką, a trzonek obieramy nożykiem.

Grzyby można przechowywać w zamrażarce całe bądź w kawałkach, a zależy to od tego, do czego je przeznaczymy:

- Podgrzybki i prawdziwki zostawia się w całości, jeśli są wyjątkowo dorodne, to można je pokroić.

- Grzyby przeznaczone na sos lub zupę można od razu pokroić w kostkę lub w paski – w  zależności od naszych upodobań.

- Borowiki można pokroić w grubsze paski i przeznaczyć je do dań, w których grzyby odgrywają ważną rolę nie tylko smakową, ale i estetyczną. Tak pokrojone grzyby będą po prostu ładnie wyglądały w potrawie.

- Kapelusze maślaków trzeba dokładnie oczyścić.

- Grzyby przeznaczone np. na pizzę, kroimy w kawałki.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie do mrożenia.

Grzyby takie jak prawdziwki, kanie czy podgrzybki można zamrażać w całości, muszą być jednak jędrne i świeże. Najlepiej rozłożyć je na tacce w ten sposób, aby się nie stykały, a potem je zamrozić. Tak zamrożone wsypujemy do woreczka, zamykamy i wkładamy do zamrażarki.

Inne gatunki trzeba jednak odpowiednio przygotować i służą temu poniższe sposoby.

1. Pierwszym ze sposobów jest podsmażanie grzybów. Oczyszczone, umyte i ewentualnie pokrojone grzyby podsmażamy na oliwie (jeśli ktoś lubi, to może je smażyć z dodatkiem czosnku i cebuli). Na koniec warto posypać grzyby czarnym, mielonym pieprzem. Teraz trzeba poczekać, aż przestygną. Kiedy już ich temperatura będzie odpowiednia, to trzeba je włożyć do woreczków i zamrozić. Najlepiej wkładać do woreczków tyle grzybów, ile zazwyczaj przeznaczamy na jedną porcję. Poświęciliśmy dużo czasu na ich zebranie i przygotowanie, tak więc warto nimi teraz odpowiednio gospodarować.

2. Innym sposobem jest blanszowanie grzybów. Polega na tym, że oczyszczone grzyby wrzucamy na wrzącą wodę, doprowadzamy tę wodę do kolejnego wrzenia i gotujemy około 2 minuty. Potem odcedzamy grzyby i płuczemy zimną wodą. Zaletą tego sposobu jest to, iż można to zrobić szybko. Do wad należy jednak zaliczyć to, że grzyby stracą trochę ze swojego smaku.

3. Grzyby można też zamrozić w postaci pasty, która jest świetna np. do pierogów. Najpierw siekamy grzyby i cebulę, potem smażymy wszystko na oliwie bądź maśle przez około godzinę. Smażyć należy na małym ogniu do tego momentu, aż woda z grzybów odparuje. Wtedy grzyby chłodzimy, pakujemy odpowiednie porcje do woreczków i zamrażamy.

Smacznego!

Jak Wy mrozicie grzyby? Macie inne, sprawdzone sposoby? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =