Prowadzenie domu Jak mrozić grzyby?

Jak mrozić grzyby?

-

Można mrozić właściwie wszystkie grzyby. Często jednak te ładne, o nieuszkodzonych kapeluszach i zgrabnych ogonkach, przeznacza się do marynowania czy suszenia, a te, które nie wyglądają najlepiej, przeznacza się właśnie do mrożenia.

Zanim weźmiemy się za mrożenie, musimy najpierw dokładnie obejrzeć grzyby, czy nie są robaczywe, a następnie dokładnie je oczyścić. Kapelusz czyścimy mokrą ściereczką, a trzonek obieramy nożykiem.

Grzyby można przechowywać w zamrażarce całe bądź w kawałkach, a zależy to od tego, do czego je przeznaczymy:

– Podgrzybki i prawdziwki zostawia się w całości, jeśli są wyjątkowo dorodne, to można je pokroić.

– Grzyby przeznaczone na sos lub zupę można od razu pokroić w kostkę lub w paski – w zależności od naszych upodobań.

– Borowiki można pokroić w grubsze paski i przeznaczyć je do dań, w których grzyby odgrywają ważną rolę nie tylko smakową, ale i estetyczną. Tak pokrojone grzyby będą po prostu ładnie wyglądały w potrawie.

– Kapelusze maślaków trzeba dokładnie oczyścić.

– Grzyby przeznaczone np. na pizzę, kroimy w kawałki.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie do mrożenia.

Grzyby takie jak prawdziwki, kanie czy podgrzybki można zamrażać w całości, muszą być jednak jędrne i świeże. Najlepiej rozłożyć je na tacce w ten sposób, aby się nie stykały, a potem je zamrozić. Tak zamrożone wsypujemy do woreczka, zamykamy i wkładamy do zamrażarki.

Inne gatunki trzeba jednak odpowiednio przygotować i służą temu poniższe sposoby.

1. Pierwszym ze sposobów jest podsmażanie grzybów. Oczyszczone, umyte i ewentualnie pokrojone grzyby podsmażamy na oliwie (jeśli ktoś lubi, to może je smażyć z dodatkiem czosnku i cebuli). Na koniec warto posypać grzyby czarnym, mielonym pieprzem. Teraz trzeba poczekać, aż przestygną. Kiedy już ich temperatura będzie odpowiednia, to trzeba je włożyć do woreczków i zamrozić. Najlepiej wkładać do woreczków tyle grzybów, ile zazwyczaj przeznaczamy na jedną porcję. Poświęciliśmy dużo czasu na ich zebranie i przygotowanie, tak więc warto nimi teraz odpowiednio gospodarować.

2. Innym sposobem jest blanszowanie grzybów. Polega na tym, że oczyszczone grzyby wrzucamy na wrzącą wodę, doprowadzamy tę wodę do kolejnego wrzenia i gotujemy około 2 minuty. Potem odcedzamy grzyby i płuczemy zimną wodą. Zaletą tego sposobu jest to, iż można to zrobić szybko. Do wad należy jednak zaliczyć to, że grzyby stracą trochę ze swojego smaku.

3. Grzyby można też zamrozić w postaci pasty, która jest świetna np. do pierogów. Najpierw siekamy grzyby i cebulę, potem smażymy wszystko na oliwie bądź maśle przez około godzinę. Smażyć należy na małym ogniu do tego momentu, aż woda z grzybów odparuje. Wtedy grzyby chłodzimy, pakujemy odpowiednie porcje do woreczków i zamrażamy.

Smacznego!

Jak Wy mrozicie grzyby? Macie inne, sprawdzone sposoby? Dajcie znać w komentarzu.

Sabina Sosnowska

Sabina Sosnowska – urodzona pedantka, fanka ładu i porządku. Pracowała jako asystentka w firmie kosmetycznej i asystent kierownictwa w firmie ogrodniczej. Studiuje zarządzanie. Kocha wieś i zdrowy tryb życia. W serwisie Spec.pl podpowiada jak prowadzić dom i propaguje wizerunek „nowoczesnej pani domu”, czyli house manager.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Sprzątam od dziecka. Choć to ciężka praca, nie uważam jej za przykry obowiązek,  wręcz przeciwnie, uwielbiam cały proces doprowadzania domu do porządku. Wiele osób śmieje się, że mam swoje ulubione sposoby składania ręczników, pościeli czy ubrań, a ja jestem z tego dumna. Czasami wyjmuję wszystko z szafy i układam od nowa tylko po to, aby z przyjemnością spoglądać na efekt.

Lubię gotować, a przede wszystkim jeść. Mieszkam na wsi, gdzie mam swój warzywnik, ogród, oczko ze złotymi rybkami oraz sad. Dzięki temu mogę przygotowywać różne pyszności (kompoty, przetwory i musy) i dzielić się nimi z najbliższymi.

Mogłoby się wydawać, że jestem nudną „kurą domową”. Nic z tych rzeczy. Prowadzę dość ciekawe i różnorodne życie. Studiuję, pracuję, bawię się. Współpracuję ze studencką gazetą, działam w kole naukowym, a nawet piszę książkę, bo obiecałam to mojej przyjaciółce. Moich przyjaciół uwielbiam i skoczyłabym za nimi w ogień.

Wśród moich koleżanek lansuję modę na bycie nowoczesną panią domu. Nowoczesną, czyli taką, która ma swoje sprawy (pracę, studia, itp.), która jest zorganizowana i zadbana, która rozdziela obowiązki, a nie próbuje być „siłaczką”, która po prostu z radością podchodzi do domowych spraw. I dba o to, aby mieć czas również dla siebie.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Aloes – właściwości

Jednym z najczęściej używanych w kosmetyce i medycynie naturalnej składników jest aloes. Od lat wiadomo o jego nawilżających i kojących właściwościach, naukowcy stopniowo odkrywają nowe, niezwykle cenne zastosowania.

Żurek wielkanocny – przepis

Żurek jest obok białej kiełbasy, plastrów szynki, potraw z jajek, chrzanu, słodkiej babki, twarogowej paschy, mazurka i sernika główna potrawa serwowaną w czasie wielkanocnego śniadania.

Zobacz też

Jak złożyć wniosek o przymusowe leczenie?

Złożenie wniosku o przymusowe leczenie jest czasem jedyną możliwością poprawienia stanu zdrowia osoby chorej. Jak napisać i kiedy złożyć wniosek o przymusowe leczenie psychiatryczne?

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: